Dumitru Chepeţan a fost deportat în Bărăgan, în fragedă tinereţe, alături de întreaga familie
Dumitru Chepeţan s-a născut la 20 februarie 1929 în Satchinez, judeţul Timiş, unde a urmat şi clasele primare. S -a îndrăgostit de cântecul popular încă din copilărie, iar bucuria de a cânta l-a însoţit întreaga viaţă.
10 Mai 2016, 06:38
A fost îndrumat să intre în corul bisericii, apoi, s-a alăturat formaţiei artistice din sat. În 1951 a fost deportat în Bărăgan alături de întreaga familie. Au urmat ani grei, în care şi-a pierdut tatăl şi bunicul.
A revenit în Banat în 1956, apoi, alături de Orchestra „Lazăr Cernescu”, numită ulterior „Doina Banatului”, din Caransebeş, a pornit în lumea cântecului popular românesc.
Trei ani mai târziu a înregistrat primele cântece la Radio Timişoara, devenind angajatul acestei formaţii profesioniste unde a rămas până la pensionare. A cântat alături de mari interpreţi, între care: Alexandru Grozuţă, Ana Pacatiuş, Achim Nica, Aurelia Fătu Răduţu şi mulţi alţii.
S-a stins în prima zi a lui aprilie 2014, la vârsta de 85 de ani. Primul său disc, imprimat în anul 1967, poartă numele cântecului care i-a adus consacrarea: „Gugulan cu car cu mere”.