Ileana Constantinescu - vocea care l-a cucerit pe Mihail Sadoveanu
Interpreta Ileana Constantinescu a pornit în lumea cântecului popular românesc în 1951, când a împlinit 22 de ani. Prin Comani, satul natal al doamnei cântecelor munteneşi, a trecut folcloristul Constantin Prichici, cercetător ştiinţific la Institutul de Folclor "Constantin Brăiloiu". A ascultat-o şi, fără să stea pe gânduri, i-a spus: "Fată, hăi, tu ai sa ajungi departe!". Vorbele aveau să i se adeverească în scurt timp.
22 Martie 2016, 23:17
A participat la un concurs al căminelor culturale, unde a câştigat locul întâi pe regiune, apoi locul al doilea pe ţară. Mihai Pop, director adjunct al Institutului de Folclor, a propus-o apoi pentru înregistrări la Radio după ce o ascultase la "Saptămâna muzicii româneşti" încheiată de căminele culturale. Aşa a imprimat Ileana Constantinescu primul disc pe care s-au regăsit nu o piesă, nici două, cum se obişnuia, ci cinci cântece, toate îndrăgite pe dată de public: "Busuioc, floare cătată", "Dunăre, Dunăre", "Plin e codrul de voinici", "Auzi, neică, piţigoiul", "Mărioara de la munte".
Vocea catifelată a Ilenei Constantinescu îl fascina pe scriitorul Mihail Sadoveanu care, după Maria Tănase, o aşeza pe locul al II-lea pe fata de la Comani: "Un mare talent! Cântă limpede şi cu deplină înţelegere, parcă e însuşi glasul vremei, aşa proaspăt, din codri (…) Cântecul ei, «Dunăre, Dunăre, drum fără pulbere», apare ca un fragment de baladă şi vine de foarte departe. Un cântec popular trist, simplu şi sfâşietor, ca un ţipăt de pasăre călătoare…".
{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=-ntBAfjO2oc{/youtube}