Ileana Domuţa Mastan, purtată de cântecele de pe Someş
Nu mi-o puteam închipui pe această artistă delicată, plină de naturaleţe şi simplitate, a Sălajului, decât între straturi de flori, într-o grădină aproape edenică.
29 Mai 2014, 11:44
Aşa am şi găsit-o pe Ileana Domuţa Mastan, după mulţi ani de lungi şi foarte lungi călătorii pe tărâmuri îndepărtate, dincolo de ocean, în Lumea Nouă – cum îşi intitula compozitorul Antonin Dvorak celebra sa simfonie. Prin locuri nebănuite, purtată de cântecele de pe Someş, din Agrij, Almaş şi Barcău. Turnee lungi ce durau uneori jumătate de an şi, de fiecare dată, reîntoarcerea acasă, în Pericei, satul copilăriei" alături de oameni harnici, mari cultivatori de legume, în special de ceapă.
Ileana Domuţa Mastan, cea care a iubit scena şi publicul şi care a urcat de mii de ori în spectacole, stârnind cu glasul şi cântecele sale ropote de aplauze, ne povesteşte din grădina sa plină cu pomi fructiferi, legume şi foarte multe flori cum sătenii din Pericei au împletit o cunună de ceapă lungă de 4518 m şi cum au intrat cu ea în Cartea Recordurilor. Simt în vocea artistei mândria, bucuria de a se fi născut aici, într-o familie în care bunicul i-a înfrumuseţat copilăria cu glasul său de rapsod iar tatăl cu claneta (un clarinet adaptat stilului zonal), într-un timp în care oamenii satului îmbrăcau încă straie populare duminica, la biserică.
Ileana Domuţa participa la prima ediţie a Festivalului "Maria Tănase" în 1969 şi tânăra artistă de atunci câştiga Premiul special al juriului. Au urmat nenumărate concursuri din cadrul "Cântării României" unde s-a făcut remarcată în nota sa de discreţie, simplitate, autenticitate.
Este distinsă cu numeroase diplome acordate de foruri ce au apreciat munca de o viaţă a artistei sălăjence pusă în slujba cântecului popular. Amintesc doar câteva: Diploma de onoare cu ocazia aniversării a 15 ani de activitate ,a ansamblurilor folclorice "Porolissum" şi "Columna Zalău (cu care artista a avut colaborări îndelungate), Diploma de onoare pentru cei 40 ani de carieră artistică - acordată de Primăria oraşului Zalău, Diploma de excelenţă – 40 de ani de activitate şi o carieră de excepţie – oferită de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Sălaj.
Pe Ileana Domuţa Mastan al cărui "Trimăsu-mi-o badea dor" ne mângâie auzul şi ne aminteste că dragostea e delicată, frumoasă, nepieritoare – o putem regăsi călătorind prin ani nu doar pe scene folclorice, ci şi în teatru şi film. Este personajul "Ioana" din "Aceşti îngeri trişti" de D. R. Popescu şi actriţă de teatru de păpuşi în Hansel şi Gretel după Fraţii Grimm.
1971 – apare primul disc personal, marca Electrecord urmat de alte patru dar cântecele Ilenei Domuţa Mastan se vor regăsi şi pe ale discuri comune mai multor solişti: Nuntă în Sălaj, Obiceiuri din Sălaj.
Primele piese înregistrate în studiourile Radiodifuziunii, în număr de 20, îşi păstrează şi azi prospeţimea iar caracteristicile stilistice ale acestei zone, unde timpul nu aleargă ci curge mai încet – şi aici îmi amintesc de Moromete care, ironic li s-ar fi adresat fiilor mari care fugiseră de acasă: "De ce să fugiţi, frăţioare? Încet nu puteţi să mergeţi? " – se regăsesc în glasul cald, vibrant al Ilenei Domuţa Mastan.
{module 659}