Ion Albeşteanu, virtuozul din Albeşti – Ialomiţa
La 27 septembrie 1932, în familia lui Nicolae Şerban, din satul Albeşti – Ialomiţa, s-a născut cel de-al cincilea copil, Ion, cel care avea să fie, peste ani, un virtuoz violonist, având, deopotrivă, şi o voce excepţională.
26 Septembrie 2016, 16:32
A învăţat din tainele viorii de la părintele său, Nicolae Şerban, “bun violonist şi dibaci cobzar”, dar şi de la Ionică, fratele mai mare, lăutar vestit al meleagurilor natale.
Dragostea pentru cântec a sporit pe măsură ce anii au trecut, iar în anul 1953 Ion Albeşteanu a preluat conducerea Orchestrei Populare “Bărăganul” din Slobozia, care avea să obţină, astfel, numeroase premii şi titluri de laureat la festivaluri şi concursuri de folclor, între care, şi importanta distincţie din anul 1964, de la Festivalul Internaţional de Folclor de la Cairo: premiul I.
În 1965, Ion Albeşteanu preia conducerea secţiei de muzică populară a Teatrului de estradă “Ion Vasilescu”, unde obţine un success fulminant prin instituirea unei formule inedite a spectacolelor de “estradă folclorică”.
Ion Albeşteanu a fost, de asemenea, şi dirijor al Orchestrei de muzică populară “Mioriţa”, din cadrul Filarmonicii “George Dima” din Braşov, şi a colaborat cu numeroase formaţii artistice de amatori din judeţul Braşov participând, în acest context, la festivaluri în ţară şi în străinătate.
A colaborat şi cu numeroşi solişti vocali şi instrumentişti, între care: Dumitru Ridescu, Gheorge Roşoga, Liviu Vasilică, Vasile Zidaru, Emilia Bubulac, Nicolae Rotaru, Mioara Pitulice, Ioan State, Polina Manoilă, Floarea Calotă, Elisabeta Turcu, Ileana Mărgărit, Maria Cârneci, Romica Puceanu, Ileana Leonte, Maria Ciobanu, Marin Cotoanţă, Marcel Budală, Victor Gore, Mieluţă Iordache, Mihalache Andrei şi mulţi alţii. Memorabile sunt “dialogurile” muzicale alături de Tiţa Ştefan, interpretă care i-a devenit soţie în 1966 şi i-a fost alături până la plecarea grabnică din lume la vârsta de 65 de ani, în anul 1997.
Autor: Luminiţa Tucă