Lucreţia Ciobanu: „Anotimpurile încep şi se sfârşesc în inima noastră”
Un anotimp fără nume ne bate la fereastra sufletului, cu degete prelungi, ori de câte ori cântecele LUCREŢIEI CIOBANU se fac auzite aici, la Radio.
16 Ianuarie 2014, 14:33
Este anotimpul în care verbele „a asculta" , „a descoperi", „a imagina" şi „ a visa" deschid o fereastră către fascinantul tezaur folcloric transilvănean, valorificat de marea interpretă de mai bine de cinci decenii şi jumătate. Şi tot acum putem deschide şi cutia cu amintiri,...primele înregistrări radiofonice fiind realizate alături de Orchestra Populara Radio şi unul din fondatorii acesteia , violonistul şi dirijorul Ion Luca Bănăţeanu.
Acultându-i şi astăzi glasul puternic şi frumos timbrat, cântecele extrem de valoroase (doine, învârtite, jiene, dar şi cântece de dragoste), descoperim...o lume.Lumea oamenilor de la munte, de-acolo din Mărginimea Sibiului, a oamenilor simpli, dar înţelepţi şi frumoşi, păstrători ai tradiţiilor şi obiceiurilor străvechi.
Cu eleganţă şi sobrietate, cu modestie şi inteligenţă, cu multă tenacitate şi un profund sentiment patriotic, LUCREŢIA CIOBANU a câştigat iubirea şi admiraţia marelui public, respectul şi prietenia colegilor de breaslă.
Şi pentru că ...anotimpurile nu se termina nicicând, niciunde şi nicicum, ci doar în inima noastră, putem spune că Lucreţia Ciobanu -„Doamna Munţilor" a dobândit de mult timp, mult râvnita „tinereţe fără bătrâneţe".
LUCREŢIA CIOBANU (născută la 27 octombrie 1924, în Topârcea-jud. SiBIU)
• Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953,unde a interpretat doina "Uite, bade-n ochii mei".
• A debutat la îndemnul lui Petre Gusti ,s-a bucurat de susţinerea Mariei Tănase şi a urcat pe scenele de concert alături de marii interpreţi ai vremii - Rodica Bujor, Ion Luican, Maria Lătăreţu, Alexandru Grozuţă, Ioana Radu.
• A colaborat încă de la începutul activităţii sale cu Radiodifuziunea Română , în studiourile căreia a imprimat sub bagheta dirijorilor George Vancu şi Radu Voinescu.
• Datorită repertoriului păstoresc unic pe care l-a abordat, a fost supranumită „Doamna Munţilor".A dus cântecele din Mărginimea Sibiului şi dincolo de graniţele ţării, realizând numeroase turnee artistice în Europa, Statele Unite ale Americii şi Canada.
• Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Lucreția Ciobanu la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală". Ulterior, el i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului".
• În ziua de 2 august 2013, într-o ceremonie care a avut loc în Piața Mare din municipiul Sibiu în cadrul celei de-a XXI-a ediții a festivalului de folclor Cântecele Munților, apreciata solistă a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al județului Sibiu.
{module 601}