Maria Murgoci: „Sunt mândră că m-am născut pe plaiurile Mioriţei”
Cuvântul care îmi pare că defineşte cel mai bine această artistă vrânceancă, născută într-o zi de ianuarie a anului 1956 în satul Călieni, într-o familie de ţărani, este "neobosită" . Maria Costin Murgoci are o energie uimitoare în a descoperi cântece vechi ce vorbesc despre istorii petrecute între cei şapte munţi ai Vrancei.
29 Mai 2014, 11:44
Când Ştefan cel Mare îi răsplătea pentru vitejia lor pe fiii Vrâncioaiei. Iar aceştia aveau să lase moştenire pământurile „urmaşilor lor şi urmaşilor urmaşilor lor, în veacul vecilor". Artista, în sufletul căreia melodiile populare „ şi-au făcut culcuş adânc încă din copilărie" – după propria-i expresie – „ însoţind-o permanent pe drumul vieţii ", a ajuns elevă a Liceului Dinu Lipatti din Bucureşti, la clasa profesoarei Mia Barbu, absolvind în 1975.
A fost momentul în care, cu multă migală dar şi cu multă trudă, a început a-şi alcătui un repertoriu devenit vast în prezent şi foarte variat.
După încheierea studiilor muzicale universitare Maria Costin Murgoci a devenit profesoară a Şcolii Populare de Artă din Focşani, îndrumând multe generaţii de tineri pe drumul uneori sinuos al cântecului de sorginte ţărănească din Ţara Vrancei.
De pe meleaguri încărcate de istorie şi legendă, pe care le-a cutreierat în lung şi-n lat, şi-a adunat mici bijuterii folclorice pe care ulterior le-a înregistrat în studiourile Radiodifuziunii Române, la Casa de discuri Electrecord şi la TVR.
Prin autenticitatea lor, prin glasul şi naturaleţea artistei ce le-a dat viaţă, aceste mici comori de cântec vrâncenesc au devenit adevărate documente pentru generaţiile ce ne vor urma.
Anul 1995 este cel în care Maria Murgoci îşi leagă destinul artistic de Ansamblul folcloric profesionist „ Ţara Vrancei " din Focşani, în dublă calitate : de solistă şi de director al acestei instituţii vrâncene.
O regăsim pe Maria Murgoci şi membrii Ansamblului „Ţara Vrancei " la toate sărbătorile şi festivalurile tradiţionale din această parte de ţară dar ceea ce are mai frumos acest areal, din punct de vedere muzical şi coregarfic, a fost făcut cunoscut şi dincolo de hotare, în ţări precum Irak, Austria, Belgia, Suedia, Norvegia, Grecia, Italia, Franţa, Cehia, Polonia .
„ Sunt mândră că m-am născut pe plaiurile Mioriţei şi voi rămâne pe veşnicie legată prin cântec de vatra strămoşească" ne mărturiseşte Maria Costin Murgoci.
„Folclorul este un balsam pentru sufletul omului, este cartea de identitate a românului şi de aceea avem obligaţia morală să ne păstrăm comorile şi să le ducem mai departe prin tânăra generaţie".
{module 658}