Mariana Drăghicescu, “Privighetoarea Banatului”, a fost cenzurată la debut
Mariana Drăghicescu a fost numită, pe bună dreptate, de Tiberiu Ceia “Privighetoarea Banatului”, deoarece, prin vocea sa inegalabilă, cucerea pe dată inimile tuturor celor care o ascultau.
24 August 2016, 07:20
S-a născut la început de toamnă, la 18 septembrie 1952, în satul Bogaltin, comuna Cornereva, judeţul Caraş Severin. Îndrăgostită de cântec încă din copilărie, a urcat pe scena Casei de Cultură din Băile Herculane apoi, după ce a absolvit Liceul de Filologie-Istorie, a studiat canto popular la Şcoala Populară de Artă.
A debutat alături de Orchestra de muzică populară „Lazăr Cernescu” din Caransebeş cu piesa „Duce-m-aş şi m-aş tot duce (La măicuţa mea la cruce)”, ce a fost imprimată la Radio Timişoara în anul 1972, fiind cenzurată însă, în ciuda succesului, de către autorităţile comuniste.
Ulterior, interpreta s-a alăturat Orchestrei “Banatul” din Timişoara, condusă de excepţionalul muzician Gelu Stan. A participat la numeroase festivaluri şi concursuri de muzică populară, fiind recompensată, pe măsura vocii, cu premii importante, şi a reprezentat Banatul cu cinste, oriunde s-a aflat. A plecat fulgerător din lume, la doar 44 de ani, într-o tristă zi de început de aprilie a anului 1997.
În semn de omagiu, din 1998 a fost organizată prima ediţie a Festivalul-Concurs Naţional de Interpretare Vocală, care îi poartă numele, iar anul acesta manifestarea culturală se află la ediţia a XIV-a.
Autor: Luminiţa Tucă