Matilda Pascal Cojocăriţa
Interpreta de muzică populară Matilda Pascal Cojocăriţa s-a născut pe plaiurile vasluiene , la Negreşti într-o familie de oameni simpli care avea deja trei copii. A copilărit în oraşul natal până la 17 ani . Studiile liceale le-a însuşit la Liceul Emil Racoviţă din Iaşi , cele superioare la Facultatea de Muzică , în cadrul Universităţii Spiru Haret Bucureşti .
14 Mai 2014, 12:22
După absolvirea liceului s-a angajat la -Combinatul de fire si fibre sintetice -din Iasi , unde s-a înscris în ansamblul combinatului. Aici a descoperit magia scenei fiind solistă de muzică uşoară şi populară dar şi membră în trupa de dansuri populare a Combinatului .
Matilda Pascal Cojocăriţa a moştenit talentul de a cânta din familie. Parinţilor ei le plăcea să cânte , însă nu au făcut din asta o profesie . Bunicul din partea tatălui a fost rapsod cunoscut în Huşi , pe malul Prutului . Tatăl i-a mostenit calităţile bunicului , el le cânta copiilor .
"Tata făcuse armata în Banat şi învăţase câteva melodii foarte frumoase. De la el am învăţat primul cântec " Munte, munte brad frumos" .Şi bunicul m-a învăţat câteva doine şi balade . De altfel , cred că semăn cu el nu doar în ceea ce priveşte pasiunea pentru folclor. Era un om cât muntele , înalt şi frumos" povesteşte interpreta cu emoţie .
Despre drumul său în lumea cântecului Matilda spune că a fost trasat de Dumnezeu " Am început să cânt din clasa 1 . Profesorul meu de muzică se ocupa de serbarea şcolară şi mi- a spus că nu am voce şi nu mă primeşte să cânt . În schimb , am mers la Casa de Cultură a oraşelului natal , Negreşti şi acolo am făcut în afară de muzică populară, teatru , brigadă artistică, dans popular şi poezie ."
Matilda şi-a început cariera artistică la 12 ani . În 1978 a primit Premiul special al juriului în cadrul primului festival la care a participat .Festivalul "Maria Tănase" organizat la Craiova.
În 1985 caştiga trofeul "Floarea din gradină" ce a constituit o adevărată rampa de lansare ."Atunci am prins trenul " declara Matilda Pascal Cojocăriţa producătorul emisiunii concurs Simona Patraulea m-a prezentat colegei sale Florentina Satmari – realizator emisiuni TV care m-a "şcolit" m-a promovat si m-a lansat , m-a sustinut în meseria mea ajungând astăzi ceea ce sunt .
În 1986 a lansat primul disc de vinilin .De atunci şi până în prezent a înregistrat alte şapte albume cu muzică populară , cântece de petrecere , romanţe şi piese din repertoriul Mariei Tănase .
Interpreta este deţinatoarea unui titlu de Miss România pe care l-a caştigat la un concurs organizat la Costineşti , sub sloganul comunist "Munca , Tinereţe , Frumuseţe ".
"Nu am avut un avantaj după acest titlu " ne spune Matilda Pascal "Am primit o vază de semicristal , care s-a spart a doua zi mele au constat că mi-a revenit cinstea de a–l servi cu păine şi sare pe Ceauşescu în vizitele de lucru la Iaşi " se amuză Matilda.
Matilda Pascal Cojocăriţa recunscută pentru vocea melodioasă şi timbrul personal , cu inflecsiuni tipice originii sale moldoveneşti , dar şi pentru prezenţa scenică cţântă alături de şoţul său Stefan Cigu violinist şi şef de orchestră . O întâlnim pe scenele de concert în spectacole şi festivaluri , o urmărim pe micile ecrane o ascultam la radio .Cântă în ţară dar şi peste hotare pentru românii de pretutindeni .
În prezent Matilda Pascal Cojocăriţa şi dirijorul Stefan Cigu sunt angajaţi ai Ansamblului Profesionist "Dor Românesc" al Consiliului Judeţean Bistrita , unul dintre cele mai apreciate din ţară .
În interviul acordat în cadrul emisiunii "Tinereţe fărâ bătrâneţe" realizată de Adriana Mihai la Radio Antena Satelor , în octombrie 2008 cu ocazia aniversarii a 50 de ani de viaţa Matilda Pascal declara : "După 40 de ani viaţa m-am simţit pe deplin împlinită. Realizările pe plan profesional dar şi personal mi-au dat curaj să merg mai departe . Fane m-a ajutat să mă bucur de viaţă , să trecem mai uşor peste problemele noastre .Ne facem viaţa frumoasă şi ne respectăm . Avem trei copii minunaţi . Alin băitul meu din prima căsătorie a terminat cursurile la Conservatorul din Cluj secţia vioară Alin si Bety prima mea noră mi-au dăruit cel mai frumos cadou.Un cadou aşteptat , un nepoţel . Aşa se face că astăzi sunt cea mai fericită bunică împlinindu-mi un alt mare vis .
Copii lui Fane au călcat pe urmele tatălui . Lavinia este profesoară de pian , iar Horaţiu este violinist , a terminat facultatea de Muzică . Tânărul respectă tradiţia familiei . Străbunicul lui , bunicul lui Fane , a fost , de asemenea violinist având onoarea să cânte la Viena în faţa Kaiserului dar şi la Curtea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria .
Responsabilitatea de a educa şi de a creşte frumos trei copii este mare .Atât timp cât iubeşti şi te simţi ocrotită ,nu şimţi greul treci peste tot mai usor. Acum culeg roadele .
Am avut şansa să întalnesc de-a lungul timpului în cariera mea profesionişti de valoare ce m-au ajutat şi îndrumat în cariera mea . Am ţinut cont de sfaturile lor , am muncit , am facut din noapte zi .
Viaţa este un examen continuu pe care-l dai cu tine în faţa lui Dumnezeu Astazi , cel mai frumos examen îl dau în faţa publicului care mă răsplăteşte pe deplin . Sper să nu-l dezamăgesc niciodată .
Discografie :
• Nuntă-n toi
• Hora de la Iaşi
• Melodii de petrecere şi romanţe
• Din cantecele Mariei Tănase
• Melodii de atunci , căntate acum
• În fumul de ţigară
• Sus paharul " La mulţi ani"
• Cântece de petrecere