Nicolae Mureşan - pentru folclorul codrenesc, el nu are concurent
Născut în satul Bolda din ţinutul Codrului, Nicolae Mureşan este primul artist, un artist de mare forţa artistică, interpretativă, care a făcut ca folclorul din Zona Codrului din judeţul Satu Mare să devina cunoscut.
16 Aprilie 2014, 09:30
Cu stilul său inconfundabil, Nicoale Mureşan a ridicat din punct de vedere artistic Zona Codrului la înălţimile meritate.
Trăirile sufletesti puse în versuri şi ritmul muzicii sunt acela al sufletelor oamenilor, mai aşezat. Pentru folclorul codrenesc, pentru muzica populară din aceasta zonă, el nu are concurent.
Nicolae Mureşan: Consider că orice om vine de undeva, iar eu şi colegii mei interpreţi sunt sigur că venim dintr-o vatră: vatra satului. Noi nu am putea să cântăm aceste meleaguri, aceste zone şi aceste nestemate ale neamului românesc dacă nu ne-am fi născut acolo. Eu vin dintr-un sat de deal, Bolda. În căntecele mele am folosit de multe ori numele satului pentru că mi-am dorit eu de mic copil să fie auzit acest nume, să se ştie că acest sat există undeva într-un colţişor de ţară. Un sat cu oameni deosebiţi.
La începuturile mele nu căntam codru. Copil fiind acolo la ţară, unde aparat de radio avea un singur om, ascultam pe postul de Radio din Bucureşti o emisiune "Întâlnire cu melodia populară şi interpretul preferat" ce se difuza la ora 12.00. Nu uit niciodată acest generic şi acolo ascultam mari interpreţi. Mi-a plăcut foarte mult muzica din Dobrogea, o muzică domoală. Mai târziu am ascultat muzică adevărată din Banat. Îmi plăcea foarte mult "La izvor, la izvorele" şi eu asimilam cu mintea mea de atunci imaginile din cântec. Mă trimitea mama să aduc apă pentru băut. Mergeam cu găleţile pe drum şi mă gândeam : "Ia hai să mă apuc eu de căntat" Şi cântam pănă la izvor.
De atunci Nicolae Muresan a tot cântat.
Încă din primele clase de şcoală Nicolae se afirmă în public ca un talent interpretativ promiţător. Câştigă numeroase concursuri de amatori şi ajunge, în final, în studiourile de înregistrări ale Radiodifuziunii Române, cam pe la împlinirea vârstei de 20 de ani.
În anul 1981 emisiunea concurs Floarea din grădina i-a deschis drumul spre afirmare. Prin prezenţa sa apoi în diferite concursuri naţionale precum şi în emisiunile de gen ale Televiziunii si Radio-ului se dovedea preocuparea sa de a aduce în faţa publicului cântecele culese cu grija de el din zona folclorică a codrenilor şi de a le interpreta cu aleasa grijă de a nu denatura linia melodică şi frumuseţea textului.
A cântat cu mult success de-a lungul anilor cu cele mai prestigioase orchestre şi dirijori din majoritatea regiunilor ţării. A avut şansa să imprime multe cântece cu taraful "Iedera"din Carei, condus de profesorul Dumitru Iederan şi mai laes cu " Cununiţa " din Satu Mare, condus de Ionica Hainal.
Pentru cei ce l-au ascultat, îl ascultă si-l vor asculta el va rămâne un simbol al cântecului codrenesc.
Nicolae Muresan este şi va ramane un demn reprezentant al codrenilor.
{module 608}