Radu Simion, un virtuoz al naiului
Puţini artişti se pot mândri că au au fost elevii celui supranumit Părintele naiului românesc: Fănică Luca. Celebrul naist înfiinţa în anul 1949 prima Catedră de nai lângă fostul cinematograf Aro, la scurt timp, aceasta fiind mutată pe strada Principatele Unite, unde este astăzi Liceul de Muzică „Dinu Lipatti".
22 Aprilie 2014, 08:36
Printre elevii lui Fănică Luca, deveniţi virtuozi străluciţi recunoscuţi nu doar în ţară, ci şi pe multe alte meridiane – Damian Luca, Gheorghe Zamfir, Dorel Manea, Nicolae Pârvu – se numără şi Radu Simion.
Aveam să-l cunosc pe acest şef de orchestră şi virtuoz al naiului cu ocazia concertelor la care participa, desfăşurate în Studioul „Mihail Jora" al Societăţii Române de Radiodifuziune, dar şi în emisiuni de largă audienţă.
Împreună cu Radu Simion am petrecut un Crăciun la Radio Antena Satelor, iar poveştile uimitoare pe care le-am aflat atunci, şi eu, şi ascultătorii, au fost darul cel mai frumos de Crăciun. Radu Simion vorbea despre o lume în care dascălul, Fănică Luca, devenea şi părinte pentru elevii săi sărăcuţi, cărora, în timpul cursurilor, le cumpăra franzele proaspete şi şuncă de Praga pentru ca aceştia să poată sufla în instrumentul solicitant.Dacă ne gândim la vremurile în care se petreceau toate acestea, reamintindu-ne că Radu Simion se năştea pe 29 februarie 1940, iar la 16 ani era deja solist al Ansamblului Periniţa, vom înţelege rolul esenţial al profesorului în viaţa elevilor săi.
În anii ulteriori celui de-al Doilea Război Mondial, Radu Simion călătorea împreună cu ansamblul amintit în Franţa, Elveţia, Italia, Olanda, Suedia, Iugoslavia, Tunisia, Maroc, URSS, Brazilia.
Momentul în care îl remarcă Maria Tănase este tot în adolescenţă. Impresionată de talentul tânărului naist, marea artistă îi propune o colaborare. Astfel, în perioada 1957–1960, Radu Simion îi acompaniază pe Maria Tănase şi Fărâmiţă Lambru în concertele ce aveau loc la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase" din Bucureşti.
Balade, hore, sârbe, piese concertante (unele semnate de celebrul Grigoraş Dinicu), romanţe, lieduri sau piese de café-concert – toate se regăsesc în repertoriul şi în imprimările realizate la Radio România şi pe cele 26 de discuri, casete şi 5 CD-uri ale argeşeanului originar din comuna Ştefan cel Mare.
Radu Simion a fost recompensat de-a lungul carierei sale cu nenumărate distincţii. Amintesc doar: Templul lui Castor şi Polux – Agrigento, Italia; Colierul de Aur – Dijon, Franţa; Medalia de Aur – Helsinki, Finlanda; Medalia Meritul Cultural clasa I – conferită de Guvernul României.
A cântat alături de mari artişti ai vremii sale, precum Rika Zaraï şi Juliette Gréco la Teatrul Bobino din Paris, dar şi în faţa unor preşedinţi de state, a unor mari demnitari şi a fost apreciat de personalităţi marcante ale vremii sale: Richard Nixon, Habib Burghia, Urho Checonen, I.B.Tito, Henri Coandă, Salvador Dali...
{module 624}