Înaintea-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci
Pe data de 31 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Evdochim. Acesta s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. Ajunge ofițer în armata imperială, în vremea împăratului iconoclast Teofil (829-842). Datorită virtuților sale, curăție trupească și sufletească, este grabnic ajutător al celor în suferință, a fost numit de împărat guvernator al Capadociei. Sfântul Evdochim a trecut la cele veșnice la vârsta de 33 de ani. A fost îngropat în Capadocia, iar moaștele sale au fost mutate la Constantinopol.
30 Iulie 2017, 21:00
Tot în această zi, serbăm:
- Sfințirea Bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, din Vlaherne
- Sfinții doisprezece mucenici romani.
Lăsata Secului pentru Postul Sfintei Mării
Biserica Ortodoxă a rânduit Lăsata Secului pentru începutul Postului Sfintei Mării pe data de 31 iulie. Însă, dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.
De asemenea, postul se prelungește și în ziua sărbătorii înseși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin.
Tipicul cel Mare și învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX, adică până la ora 15.00, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin.
La 6 august (sărbătoarea Schimbării la față), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, pește și vin.
În timpul acestui post se citesc în Biserică, Paraclisul Maicii Domnului.
Originea acestui post trebuie pusă prin sec. V, când cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat și când sărbătoarea AdorA¬mirii ei a început să primească o mai mare importanță.
În Biserica romano-catolică pe data de 01 Aug. - Sf. Ignațiu de Loyola pr.