Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisofor; Sf. Sofronie, episopul Ciprului
Pe data de 08 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Cuvios Patapie. Acesta a trait in sec. al VII-lea fiind originar din Tebaida Egiptului. Vazand inca de timpuriu desertaciunea lumii a ales viata calugareasca, nevoindu-se multi ani in pustia Egiptului.
07 Decembrie 2014, 22:00
Aici s-a inchinat vietii monahale, urmand lui Hristos, petrecand intru toate nevointele trupului si duhului spre curatirea de patimi a omului launtric.
Auzind oamenii despre virtutile Sfantului Patapie, au inceput sa vina in numar mare la locul sau nevointa, spre a dobandi de la el ajutor si alinare vietii lor chinuite.
Temandu-se insa de lauda oamenilor si gandind ca se va putea ascunde mai bine de oameni in mijlocul unei marii metropole decat in pustie, a mers la Constantinopol.
Aici si-a ridicat o mica coliba in apropiere de Biserica Vlaherne. Ascuns in spatele zidului acelei mici incaperi, si-a continuat viata lui de nevointa sihastreasca ca si cand ar fi fost in pustie.
Insa lumina nu poate fi ascunsa sub obroc. A venit la Sfantul Patapie, purtat de randuiala dumnezeiasca, un copil orb din nastere. Sfantul Patapie s-a milostivit de el, s-a rugat lui Dumnezeu, iar copilul si-a recapatat vederea.
Minunea aceasta l-a facut cunoscut si vestit pe Sfantul Patapie in tot Constantinopolul. Multe alte minuni a savarsit Sfantul Patapie, toate cu rugaciunea, intru Numele lui Hristos, si prin semnul Sfintei Cruci.
Potrivit Traditiei, moastele Sfantului Patapie au fost asezate intr-o cripta, la o manastire, pentru a fi ferite de profanare.
In anul 1904, cand s-a purces la largirea spatiului liturgic, s-au daramat peretii si s-au descoperit moastele Sfantului Patapie.
Amintim ca la Catedrala episcopala din Galati este prezenta o rasa care a apartinut Sfantului Patapie.
Tot astazi, facem pomenirea:
- Sf. Cezar si Onisifor;
- Cuviosului Parintelui nostru Sofronie, episcopul Ciprului.
In Biserica romano-catolica pe data de 08 dec. - NEPRIHĂNITA ZĂMISLIRE; Sf. Narcisa, fc.
Lauda a crestinilor şi aparator al monahilor te-ai aratat Patapie, parintele nostru. Prin nevointa, prin patimi şi rugaciuni ai acum indrsznire cstre Dumnezeu a mijloci neincetat pentru noi crestinii, cei pacatosi si vrednici de osanda. Slava Celui Ce S-a proslăvit prin tine, slavă Celui Ce ti-a dat tie putere, slava Celui Ce ne-a luminat pe noi prin nevointa ta. Amin!