Sf. Sfințit Mc. Ciprian, Sf. Mc. Iustina fecioara
Pe data de 02 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Ciprian și a Sfintei Iustia. Sf. Ciprian a trăit în timpul împăratului Dioclețian prigonitorul de creștini (284-305).
01 Octombrie 2018, 21:00
Sfantul Ciprian a fost vrajitor, filosof si slujitor al zeului pagan Apolo din Antiohia Siriei.
Din relatarea vietii sale, aflam ca un tanar pagan, Aglaid, s-a indragostit de Iustina si dorind sa o ia de sotie, cere ajutorul vrajitorului Ciprian, pentru ca a fost respins de fata.
Ciprian prin vraji a trimis la Iustina diavoli care sa aprinda in ea pofta trupeasca pentru Aglaid.
Dar vrajile lui Ciprian au ramas fara efect, caci ea le alunga cu rugaciune, post si semnul sfintei cruci.
In urma acestor zadarnice eforturi, Ciprian a cunoscut inselarea in care se afla si s-a botezat.
Dupa aceea a fost hirotonit preot, iar mai tarziu episcop in Cartagina.
Sfantul Ciprian a murit ca martir pe 2 octombrie 304 impreuna cu Sfanta Iustina.
Trebuie sa stim ca in Bucuresti intre strazile Stavropoleos si Lipscan, pe Calea Victoriei se afla Biserica Sfantul Ciprian - Zlatari.
In aceasta biserica este prezenta mana dreapta a sfantului Ciprian.
Oamenii il cinstesc pentru partea luminoasa a vietii sale: convertirea la crestinism, viata inchinata slujirii lui Hristos si pentru cununa de martir pe care a primit-o in vremea cand era episcop.
Mana dreapta a Sfantului Ciprian, facatoare de minuni, se afla in partea stanga a Sfantului Altar, intr-o caseta de mici dimensiuni.
In Biserca romano-catolica pe data de 02 oct. – Sf. Ingeri Pazitori
Partas obiceiurilor si urmator scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange, Sfintite Mucenice Ciprian, roaga-te lui Hristos Dumnezeu să mantuiasca sufletele noastre.Amin!