Sfântul Chiric şi Iulita
Pe data de 15 iulie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfintei Iulita. Aceasta a trăit în vremea împăratului Dioclețian prigonitorul de creștini (284-305).
14 Iulie 2021, 21:00
A rămas văduvă la puțin timp după nașterea fiului ei, Chiric.
După ce Dioclețian a declanșat persecuțiile împotriva creștinilor, Sfânta Iulita și-a luat fiul și a plecat din Iconia în Seleucia. Aici este arestată și dusă înaintea judecătorului sub acuzația că este creștină.
Judecătorul, că să o facă să-și lepede credința în Hristos, l-a luat pe Chiric pe genunchi încercând să-l facă pe prunc să se lepede de Hristos.
Chiric, deși avea doar trei ani, a strigat: ,,Eu sunt creștin și vreau cu mama mea!". În urma acestor cuvinte, judecătorul l-a lovit pe Chiric cu piciorul, iar copilul s-a rostogolit pe treptele de piatră și și-a dat duhul.
După chinuri cumplite, Iulitei i s-a tăiat capul.
Moaștele sfinților mucenici Chiric și Iulita sunt făcătoare de minuni. O parte din sfintele lor moaște se află la Ohrida, în Biserica Sfintei Născătoare de Dumnezeu Vindecătoarea.
Sfantul Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului.
Acesta a trăit pe vremea împărăţiei lui Teofil, născut fiind din iubitori de Dumnezeu şi binecredincioşi.
Pentru viaţa sa vrednică de laudă, prin obşteasca alegere, a luat ocârmuirea bisericii tesalonicenilor.
Şi, aflându-se acolo puţină vreme, din poruncă împaratească s-a întors la Constantinopol.
Stând de faţă, împreună cu bunul său frate, Sfântul Teodor, şi netemându-se nici lasându-se înduplecat de cuvintele necredinciosului Teofil, ca să nu se închine dumnezeieştilor icoane, mărturisitorul Teodor a fost izgonit la iezerul Apoloniada, iar fericitul Iosif a fost băgat în multe închisori şi chinuit pana şi-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu.
Ȋn Biserica romano-catolică pe data de 15 iul. – Sf. Bonaventura, Sf. Vladimir.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!