Sfântul Iacob Mărturisitorul şi Toma patriarhul Constantinopolului
Pe data de 21 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Iacob. Acesta a îmbrățișat viața de sihastru din tinerețe. A suferit multe prigoniri și chinuri, ca apărător al sfintelor icoane.
20 Martie 2019, 22:00
Nu se cunoaște locul nașterii Sfântului Iacob și nici eparhia pe care a păstorit-o. Știm că a fost episcop și că în vremea împăratului Constantin Copronim (741-775), a îndurat multe prigoniri și chinuri pentru că s-a opus celor care luptau împotriva sfintelor icoane.
Tot în această zi, pomenirea părintelui nostru Toma, patriarhul Constantinopolului.
Acesta din pricina vieţii lui nespus de virtuoase şi a înţelepciunii şi evlaviei lui, a fost hirotonit mai întâi diacon al Bisericii celei Mari şi a fost făcut sachelar, de către preacuviosul şi preamarele întru minuni părintele nostru Ioan Postitorul, în timpul împărăţiei, împărat Mauriciu.
După moartea sfântului Ioan Postitorul şi al lui Chiriac, urmaşul său, pe scaunul arhieresc a fost ridicat la treapta de patriarh al Constantinopolului cuviosul părintele nostru Toma, care a rămas pe scaunul patriarhal timp de trei ani şi nouă luni. Luptând mult împotriva eresurilor şi întărind dogmele cele ortodoxe împotriva acestora, a păstorit bine şi plăcut lui Dumnezeu turma sa şi apoi a adormit în pace.
În Biserica romano-catolică pe data de 21 mar. a" Sf. Nicolae de Flue, pusnicul.
Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției și luminătorule al lumii, podoabă clăugărilor cea de Dumnezeu insuflată Iacob, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre. Amin!