Sfântul Ioan Valahul
Pe data de 12 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Ioan Valahul. Acesta s-a nascut din parinti de bun neam si binecredinciosi, în anul 1644, în vremea stăpânirii binecredinciosului domn Matei Basarab.
11 Mai 2015, 21:00
După ce acesta s-a mutat la Domnul (1654), a venit la domnie în această ţară Mihail Radu zis Mihnea, care s-a razvratit inpotriva turicilor datorita birurilor grele.
În toamna anului 1659 sultanul Mahomed al-IV-lea la învins pe Mihnea, lund mulți robi romani. Sfântul Ioan Valahul la vârsta de 15 ani ajunge rob la turci. Pe drumul spre Constantinopol, un păgân pune ochii pe el și-l cumpără cu gândul de a-l sodomiza.
Acesta îi spune tânărului Ioan:
-Sunt stăpânul tău, te-am cumpărat cu aur și fac cu tine ce vreau!
Sfântul îi răspunde:
-Stăpânul meu este Hristos, Care m-a cumpărat cu sângele Lui și face cu mine ce trebuie!
Apărându-și demnitatea și curăția, Ioan îl omoară pe păgân. Agarenii, păzitorii robilor, aflând că Ioan și-a ucis stăpânul, l-au legat în lanțuri și așa l-au dus spre Constantinopol.
Aici a fost dat în stăpânirea femeii păgânului ucis. Aceasta a fost fermecată de frumusețea lui Ioan și i-a făgăduit că dacă va renunța la credința în Hristos îl va lua de bărbat.
După 2 ani de refuz, a fost dat pe mâna eparhului cetății și aruncat în temniță. A fost supus la diverse chinuri, iar în cele din urmă a fost spânzurat în data de 12 mai 1662.
Așa a trecut la veșnice tA¢nÄrul mucenic romA¢n Ioan, A®n primÄvara vieții sale, cA¢nd avea numai 17 sau 18 ani
Viața Sfântului Ioan a fost scrisă de Ioan Cariofil și a fost tipărită la Veneția de Sfântul Nicodim Aghioritul.
În anul 1950 Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât ca acest nou mucenic al lui Hristos să fie cinstit în întreaga Biserică Ortodoxă Română.
Generalizarea solemnă a cultului sau a avut loc în octombrie 1955.
În Biserica romano-catolică pe data de 12 mai - Sf. Nereus și Achilleus, Sf. Pancrațiu.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!