Sfântul Iuliu Veteranul
Pe data de 27 mai, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Iuliu Veteranul. Acesta a făcut parte din legiunea romană din cetatea Durostorum, oraș din provincia Moesia Inferior (astăzi Silistra).
26 Mai 2015, 21:00
A devenit veteran după 20 de ani de slujire în armată. Pentru că refuză să aducă jertfă zeilor, este amenințat cu tăierea capului.
Din procesele verbale de judecată, prezente în "Acte martirice" aflăm declarația Sfântului: "Acela, Iisus Hristos a murit pentru păcatele noastre, că să ne dăruiască viața cea veșnică. Hristos Dumnezeu rămâne în vecii vecilor. Pe Acesta de-L va mărturisi cineva, va avea viață veșnică; iar cel ce-L va tăgădui va avea pedeapsă veșnică".
Că urmare a acestui răspuns, dregătorul Maxim a poruncit ca lui Iuliu Veteranul să i se tăie capul.
A primit moartea în cetatea Durostorum, pe 27 mai 298.
Sfântul Ioan Rusul
S-a născut într-un sat din Rusia, în jurul anului 1690. Sfântul a participat ca soldat în războiul rușilor împotriva turcilor din anul 1711.
A fost prins și luat ostatic. Ca prizonier a fost rânduit să îngrijească de vite. Prin rugăciunile sale, grajdul se umplea de buna mireasmă, dormea puțin, se ruga mult și se hrănea cu puțină pâine și apă.
În fiecare sâmbătă mergea la o biserică închinată Sfântului Gheorghe și se împărtășea cu Trupul și Sângele Domnului.
A primit de la Dumnezeu darul de a cunoaște momentul trecerii sale la cele veșnice.
Preotul care l-a împărtășit înainte de moarte, i-a adus Sfânta Împărtășanie într-un măr, pentru a fi ferit de fanatismul turcilor.
După ce s-a împărtășit, a trecut la cele veșnice, în anul 1730.
Mai târziu, în anul 1773, Sfântul Ioan Rusul s-a arătat în vis preotului care îl împărtășit și i-a descoperit că trupul său este întreg și neputrezit.
Preotul a luat sfintele sale moaște și le-a așezat în biserica ,,Sfântul Gheorghe,,.
În 1832 Osman Pașa a jefuit biserica ,,Sfântul Gheorghe,, și a aruncat în foc moaștele Sfântului Ioan Rusul.
Trupul sfântului nu a luat foc, i-a rămas numai o negreală de la jar și de la fum, negreala care se păstrează și astăzi ca mărturie a întâmplării de atunci.
După anul 1922, moaștele Sfântului Ioan au ajuns în insula Evvia
În Biserica romano-catolică pe 27 mai - Sf. Augustin de Canterbury.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!