Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul
Pe data de 16 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Sabin. Acesta a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305). Era originar din Ermuopole (Egipt).
15 Martie 2015, 22:00
Din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor, Sfântul Sabin se va retrage în munți împreună cu alți creștini. Un cerşetor, care primea hrană de la Sfântul Sabin, îl va vinde slujitorilor de idoli.
A fost dus înaintea tribunalului nelegiuirii cu alți șase creștini. Pentru că nu a lepădat credința în Hristos, a fost străpuns cu unghii de fier, ars și apoi înecat într-un rău, luând în acest fel, cunună muceniciei.
Sfântul Hristodul
Acesta era de loc din regiunea Neceea, în Bitinia, a fost copilul unor creştini binecredincioşi, Teodor şi Ana, şi a primit la botez numele de Ioan. A luat schima monahală de tânăr, primind numele de Hristodul - robul lui Hristos" în greceşte.
A dus mai întâi viaţă călugărească în mai multe locuri, pentru ca mai apoi să primească acordul şi ajutorul material al împăratului Alexie I
Comneanul (1081-1118), şi aşa Sfantul zidit în insula Patmos o biserică şi o mănăstire în cinstea sfântului Ioan Evanghelistul. Aceste clădiri au rămas până astăzi.
Când însă arabii musulmani au atacat Patmosul, sfântul a trebuit să se refugieze, împreună cu ucenicii săi, în Evia (Epir), unde a şi murit, către sfârşitul secolului al XII-lea într-o zi de 16 martie.
Mai târziu, ucenicii săi au aflat moaştele sale întregi, şi le-au adus în mănăstirea ctitorită de el în Patmos, unde se găsesc până astăzi, şi sunt izvor de multe vindecări şi minuni pentru cei care cer mijlocirea sfântului cu credinţă.
În Biserica romano-catolică pe data de 16 martie - Duminica a-II-a din post.
Doamne Iisuse Hristoase, cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!