Sfântul Procopie Decapolitul
Pe data de 27 februarie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Procopie Decapolitul. După cum ne arată numele sau, era din părțile Decapolei, regiune situată lângă Marii Galileii. Încă de tânăr a îmbrățișat viața monahala. Sfântul Procopie s-a afirmat ca apărător al icoanelor în timpul perioadei iconoclaste din vremea împăratului Leon Isaurul.
26 Februarie 2015, 22:00
Din aceast motiv, Procopie a fost arestat și torturat cu sălbăticie.
După moartea împăratului Leon, având loc reabilitarea cultului sfintelor icoane în Biserică, Sfântul Procopie s-a întors la viața sihăstrească, unde a viețuit până la o vârstă înaintată.
Sfântul Procopie a trecut la Domnul în veacul al IX-lea.
Tot în această zi, pomenirea preacuviosului Ștefan, cel ce a întemeiat gherocomia Armatiului, adică bolniță de bătrâni, care în pace s-a săvârşit.
Sfântul Ștefan, un fost curtean sub împăratul Mauricius (582-602), și-a părăsit serviciul și a înființat un azil de bătrâni în Armatia (Constantinopol), dedicându-se în întregime ajutorării străinilor pe care îi primea în azil. S-a săvârşit în pace în anul 614.
Sfântul Talaleu, sirian de origine, a fost un mare nevoitor din prima jumătate a veacului al VI-lea. Inițial, Sfântul Talaleu a fost monah în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit de lângă Ierusalim, iar mai apoi acesta a decis să-și trăiască restul vieții într-un cimitir. În acest loc, timp de mulți ani, a îndurat numeroase atacuri și loviri ale duhurilor necurate. Dumnezeu, l-a învrednicit pe cuvios cu harul facerii de minuni, acesta vindecând și alinând pe cei bolnavi și pe cei aflați în suferința. Sfântul Talaleu a murit în jurul anului 460.
Tot astăzi facem pomenirea - Sfântului Rafael (Rafail).
În Biserică româno-catolică pe data de 27 februarie - Sf Gabriel al Maicii Îndurerate.
Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat puștiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare. Sfinte Procopie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu că să mântuiască sufletele noastre.