Sfântul Sfinţit Mucenic Teodot, episcopul Chiriniei
Pe data de 2 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Teodot. L-au pus pe un grătar de fier sub care au aprins un foc; apoi i-au bătut cuie în tălpi și l-au pus să meargă.
01 Martie 2018, 22:00
Acesta s-a născut în Galatia (Asia Mică) și a fost episcop al cetății Cirene din Cipru.
În timp ce împăratul Liciniu (311-324) îi persecuta pe creștini pentru că nu aduceau jertfe zeilor, Teodot le cerea păgânilor să se închine lui Hristos.
Când Sabin, conducătorul insulei Cipru, l-a sfătuit pe Teodot să se lepede de Hristos, acesta a răspuns: "Dacă ai ști tu bunătatea Dumnezeului meu, și-n Care-mi pun eu nădejdea, și Care în urmă acestor chinuri mă va încununa pe mine cu fericita nemurire, și tu ai vrea să suferi aceste chinuri numai să dobândești ceea ce am."
Teodot este întemnițat și supus la diverse chinuri. La început, l-au pus pe un grătar de fier sub care au aprins un foc; apoi i-au bătut cuie în tălpi și l-au pus să meargă. Mulți din cei ce au văzut cu câtă răbdare îndură chinurile, au primit credința în Hristos. Sfântul Teodot a fost eliberat în vremea Sfântului Constantin cel Mare și a trecut la cele veșnice în anul 326.
Sfantul Isihie a trăit pe vremea împăratului Maximilian, fiind întâiul slujitor al palatului împărătesc şi făcând totodată parte şi din senat. După porunca împăratului ca toţi creştinii care erau în armată, dacă nu se vor lepăda de Hristos, să fie dezbrăcaţi de uniformă şi să petreacă viaţă de rând, Isihie a fost dezbrăcat de veşmintele cele de mult preţ cu care era îmbrăcat, a fost îmbrăcat mai departe cu o haină proastă de lână fără de mâneci şi a fost dus ca să trăiască laolaltă cu femeile.
După aceasta, împăratul chemându-l la sine l-a întrebat dacă nu se ruşinează că a fost coborât din cinstea de magistru. Dar Isihie spunând că cinstea din veacul acesta este trecătoare şi că numai cinstea pe care o are cineva înaintea Domnului Hristos Dumnezeu este veşnică. Auzind acestea, împăratul a poruncit să i se lege o piatră de moară de gât şi să fie aruncat în râul.
În Biserica româno-catolică pe data de 02 martie - Sf. Angela a Crucii.
Părtaș obiceiurilor și următor scăunelelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate. Sfințite mucenice Teodot, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Amin!