Sfântul Teofan Mărturisitorul
Pe data de 12 martie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sf. Teofan Mărturisitorul. Mai sunt celebrați astăzi și Sf. Grigorie Dialogul, Episcopul Romei, și Sf. Simeon Noul Teolog.
11 Martie 2018, 18:00
Sfântul Teofan s-a născut la praznicul Botezului Domnului (Bobotează), din părinți cinstiți, Isaac și Teodotia. Tatăl sau a fost rudă cu împăratul Leon Isaurul (717-740) și a murit pe când Teofan avea trei ani.
La vârsta de 12 ani, Teofan a fost logodit cu fiica unui senator, însă nunta a avut loc la împlinirea anilor potriviți pentru căsătorie. El şi logodnica lui aveau multă avere. Auzind pe unul dintre servii săi vorbindu-i de viaţa monahală, s-a umplut de dor după această viaţă.
După ce mama lui a murit, lăsându-i nesfârşită bogăţie, tatăl logodnicei lui îl silea continuu să îndeplinească cele rânduite în vederea căsătoriei. Venind ziua sorocită pentru aceasta, li s-a pregătit cămara de nuntă. Dar după ce fericitul Teofan şi soţia lui au rămas singuri, el a dezvăluit tinerei gândurile tainice pe care le avea, iar aceasta nu numai că a consimţit la ceea ce îi cerea soţul ei, ci l-a încredinţat că ceea ce avea să facă el va face şi ea, deopotrivă. Auzind acestea, Teofan a mulţumit lui Dumnezeu, iar de atunci mai departe îşi făceau împreună rugăciunile lor de zi şi de noapte.
După moartea împăratului și a socrului sau, își va împarți averea săracilor și va intra în monahism împreună cu soția sa. Aceasta se va călugări la Mănăstirea Princhipos și va primi numele de Irina, iar el se va călugări în Mănăstirea Polihroniu din ținutul Sigrana. Ajunge în insula Calonim, unde va ridica o mănăstire, și apoi va reveni în Muntele Sigrianei.
Participă la al VII lea sinod ecumenic (de la Niceea, din anul 787) unde luptă împotriva celor care respingeau cinstirea sfintelor icoane.
Dumnezeu i-a dăruit Sfântului Teofan harul facerii de minuni, prin care vindecă toate bolile, și mai cu seamă toate formele de nebunie.
Când erezia iconoclastă a izbucnit iar sub împăratul Leon Armeanul, Sfântul Teofan a fost adus la Constantinopol și aruncat în temnița. Aici a zăcut timp de doi ani. După care împăratul l-a surghiunit în insula Samotrace. Ajuns pe insulă Sfântul a mai trăit douăzeci și trei de zile.
În Biserica romano-catolică pe data de 12 martie - Sf. Maximilian din Tebessa.
Îndreptătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu, Teofan, înțelepte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. Amin!