Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului
Pe data de 20 aprilie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Teotim, Episcopul Tomisului. Sfantul Teotim “scitul“ sau “filosoful“cum i se spunea, acest sfant daco-roman, originar din Dacia Pontica, a trait in a doua jumatate a secolului al IV-lea si inceputul sec V –lea. A pastorit cetatea de la Marea Neagra, in jurul anilor 380 - 395. Detalii despre viata sa ne-au ramas din scrierile unor importanti autori ce au trait in perioada sa. Astfel, Fericitul Ieronim il mentioneaza pe la anul 392 cu titulatura de "Scythiae Tomorum episcopus”.
19 Aprilie 2015, 21:00
Istoricul bisericesc Sozomen scria despre Sfantul Teotim I, ca acesta ducea o viata ascetica, purta plete lungi si se bucura de calificativul de "filosof". Dar, sfantul nu a fost educat numai in filosofia monahala, care presupunea a iubi si a practica intelepciunea trairii monahale,"asceza", ci si in cultura si filosofia greaca.
Un alt scriitor crestin, Socrate, spunea despre Sfantul Teotim ca „era cunoscut de toti - imparati, episcopi, calugari, credinciosi si barbari - pentru evlavia si corectitudinea vietii sale”.
Despre episcopul de Tomis auzise chiar imparatul bizantin Arcadie, datorita prieteniei legate cu Sfantul Ioan Gura de Aur.
Din scaunul arhieresc al Constantinopolului, marele ierarh ii trimitea lui Teotim calugari misionari "pentru nomazii sciti de la Istru.
In anul 400, Sfantul Teotim lua parte la un sinod local din Constantinopol, convocat de Sfantul Ioan Gura de Aur impotriva invataturii eretice a episcopului Antonin al Efesului. Aprecierea de care se bucura ierarhul tomitan in randul celorlalti episcopi reiese si din faptul ca, in lista celor care semnau documentele sinodului, Teotim era mentionat pe primul loc.
Peste veacuri, Sfantul Ioan Damaschin avea sa reproduca, cateva povatuiri morale date de Sfantul Teotim in unele omilii la textele evanghelice: "Cel ce pacatuieste cu gandul, prin insasi iuteala gandului, savarseste pacatul complet, pe cand faptele trupului pot fi intrerupte de multe piedici“; "Lucrul grav nu este sa suferi aspru, ci sa suferi pe drept“.
Sursa:cresrinortodox
In Biserica romano-catolica pe data de 20 apr se face pomenirea: Sf. Anicet, Sf. Marcian călug.
Troparul Sfantului Teotim, episcopul Tomisului
Indreptator credintei si chip blandetelor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte ierarhe Teotim, roaga pe Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre. Amin!