Soborul Maicii Domnului
Pe data de 26 decembrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Soborului Maicii Domnului. Maica Domnului este aceea care unește pe veci întreaga omenire cu marele și sfântul Dumnezeu.
25 Decembrie 2018, 22:00
Ea a făcut asta născând ca mamă pe Domnul Hristos, adica pe Dumnezeu cel întrupat.Pe de alta parte, cuvantul "sobor" ne aduce aminte ca Maica Domnului se afla preaslavita, fara de asemanare, in mijlocul tuturor Sfintilor. Adunarea de astazii de pe pamant, este o impreuna praznuire cu cetele tuturor sfintilor si ingerilor din ceruri.
"Aparatoare Doamna, pentru biruinta, multumiri, izbavindu-ne din nevoi, aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu, noi, robii tai. Ci, ca ceea ce ai stapanire nebiruita, izbaveste-ne pe noi din toate nevoile, ca sa strigam tie: Bucura-Te, Mireasa, pururea Fecioara."
Sfantul Cuvios Nicodim de la Tismana 1406
Cuviosul Nicodim s-a nascut in satul Prilep si se tragea dintr-o familie de aromani.
De mic copil, Nicodim a invatat citirea Sfintelor Scripturi, iar cand parintii au vrut sa-l aseze ca dregator, dupa avutia si rangul ce aveau.
Imbracat in haine saracacioase, a fugit intr-ascuns din casa parinteasca si s-a dus la Sfantul Munte, unde, dupa trei ani de ucenicie, s-a invrednicit a fi tuns calugar intr-o manastire de acolo.
In putina vreme a ajuns diacon, apoi egumen si staret al acelei manastiri. Plin de dragoste pentru poporul sau, parasit Sfantul Munte si a venit in tara sa. Preotii si credinciosii voiau sa-l inalte patriarh al Bisericii sarbesti, dar Sfantul s-a socotit pe sine nevrednic.
In timpul domniei voievodului roman Vlaicu, Sfantul a trecut Dunarea si, venind in Tara Romaneasca, a zidit manastirea Vodita, cea dintai asezare manastireasca temeinica si cu buna randuiala din tara noastra, despre care s-au pastrat dovezi si hrisoave.
Cand a venit la noi Sfantul Nicodim, in Muntele Athos, era o vreme de mari framantari. Este vorba de marea framantare pentru "rugaciunea mintii."
Pentru aceasta lucrare sfantul a gasit la noi loc de liniste si singuratate.
Sfantul Nicodim trait si a lucrat pe pamantul romanesc sub patru domnitori: Vlaicu, Radu, Dan si Mircea, fiind cinstit si pretuit, dupa cuviinta, de toti patru.
Pe langa frumoasa manastire Tismana, care e ctitoria lui, ne-a ramas si o Evanghelie, numita Tetravanghelul lui Nicodim de la Tismana, scrisa in limba slavona, chiar de mana Sfantului.
A adormit cu pace in Domnul la anul 1406.
In Biserica romano-catolica pe data de 26 dec.- SF. ŞTEFAN, primul martir
Preafericite Parinte Nicodime, primind a noastră umila rugăciune, mijloceste noua mila Celui Preaînalt, si izbavindu-ne din toata ispita. Amin!