Tăierea cinstitului cap al Sf. Prooroc Ioan Botezatorul – post
Pe data de 29 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantul Ioan Botezatorul. Acesta s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus Hristos Dumnezeul nostru.
28 August 2015, 21:00
Nasterea lui Ioan Botezatorul a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.
Cunoastem ca s-a retras in pustiu, unde a dus o viata de aspre nevointe, pana in momentul in care a primit porunca sa inceapa sa predice.
Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregati poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-L descoperi lumii ca Mesia si Fiul lui Dumnezeu.
Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau.
In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.
Capul Sfantului Ioan a avut, dupa traditia Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut si de trei ori aflat.
Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie incepe un nou an. Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post. Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemanam cu Irod, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan ultimul sic el mai mare prooroc al Vechiului Testament.
In Biserica romano-catolica pe data de 29 aug. –Martiriul Sf. Ioan Botezatorul, Sf. Sabina
Pomenirea dreptului este cu laude; iar tie destul iti este marturia Domnului, Inaintemergatorule; ca te-ai aratat cu adevarat și decat proorocii mai cinstit, și a boteza în repejuni pe Cel propovaduit te-ai învrednicit. Drept aceea, pentru adevar nevoindu-te, bucurandu-te, ai binevestit și celor din iad pe Dumnezeu Cel ce S-a aratat in trup, pe Cel ce a ridicat pacatul lumii și ne-a daruit noua mare mila. Amin!