-

„Unde este Dumnezeu?”

Semnalăm o lucrare inedită, publicată recent la editura Tritonic în colecția “Sens”.

Cartea “Unde este Dumnezeu?”, scrisă de Mihai Păcuraru, redactor la Radio România Antena Satelor, și Ionuț Chircalan, asistent universitar, se dorește a fi o introducere în viața Bisericii, o redescoperire prin scris a rostului omului modern.

Tema abordată se dovedește deosebit de actuală, titlul nefiind altceva decât ecoul strigătului dureros al lumii de astăzi plină de suferință – boli, dezastre, războaie, inechități.

Realizată sub forma unei colecții de eseuri structurate în jurul unor răspunsuri posibile la întrebarea din titlu (“- Unde ești, Doamne?” “- În cei ce suferă, în cei ce Mă caută, în cei ce Mă primesc, în cei ce Mă păstrează.”), cartea se dorește a depăși cadrul eminamente religios, pentru a intra în contact mai viu cu omul secularizat al zilelor noastre.

Discursul autorilor este, în acest sens, unul accesibil, ancorat în contemporan, expresiile teologice, uneori poate încă prea abundente, venind doar pentru a întări sau preciza cele exprimate.

afis carte 22.02

Fără a se substitui în avocații lui Dumnezeu, autorii ne propun o incursiune în labirintul sufletului, sub ghidajul bunului simț și al credinței.

Pe această cale ei intenționează să contribuie, cât de puțin, la refacerea legăturii dintre om și Biserică, relație șubrezită în prezent într-o manieră îngrijorătoare din cauza dezinformării mediatice susținute și a unei instituționalizări nefirești a lumii ecleziale, elemente ce au determinat pe cei mai mulți oameni să-și construiască altarul credinței între spinii sau pe nisipul subiectivismului.

Volum de debut al autorilor, lucrarea nu are pretenția de a răspunde în mod exhaustiv la întrebările, dilemele sau, chiar, răfuiala omului cu Dumnezeu, însă adesea vine cu asemenea rezolvări pentru tumultul interior din acele suflete rănite sau frânte.

Prezența lui Dumnezeu în lume prin mistica Bisericii și nemijlocit, în experiența personală a fiecăruia dintre noi din viața de zi cu zi, este valorificată și reafirmată constant pe parcursul lucrării.

Preluând ceva din preocuparea unor cărți precum “Acolo unde Dumnezeu nu se vede. Asumarea suferinței și a bolii” a Mitropolitului Nikolaos de Mesogheea sau “Unde este Dumnezeu când sufăr?” de Philip Yancey, lucrarea de față se distinge prin prezentarea pe care o face vieții creștinului în Biserică așa cum s-ar cuveni să fie ea: vie, profundă, eliberată de formalism și vindecată de anchilozarea inacțiunii.

Sunt prezentate pe scurt, dar captivant, semnificația și importanța simbolurilor creștine, Sfintele Taine (Botezul, Mirungerea, Împărtășania, Spovedania, Nunta, Preoția, Maslul) și ierurgii (Aghiasma, înmormântarea).

Se oferă lămuriri cu privire la modul în care recunoaștem o Biblie autentică, de ce ne facem semnul Sfintei Cruci, dar și simbolistica creștină a unor elemente mult mai familiare, precum bradul de Crăciun sau peștele.

Nu sunt evitate nici subiecte mai sensibile, cum ar fi: egalitatea dintre bărbat și femeie în Biserică, religia și școala, toleranța vs. iubirea creștină, inocența copiilor în lumea internetului etc.

În concluzie, cartea “Unde este Dumnezeu?” oferă o lectură plăcută, o serie de elemente esențiale de educație religioasă, dar mai presus de toate un imbold motivațional de a reface legătura cu Dumnezeu și cu oamenii.

Autorii săi au gândit-o ca pe o deschidere a apetitului pentru noi lecturi din domeniu și, de ce nu, pentru deschiderea sufletului în fața lui Dumnezeu.

Articole înrudite

  • „Zodiac”, noul roman semnat de colega noastră Anamaria Ionescu

    Cel de-al doilea roman și, totodată, al doilea din seria de personaj "Sergiu Manta" și-aa început drumul către cititori. "Sper din suflet să îl îndrăgiți pe Sergiu cel puțin tot atât de mult pe cât îl îndrăgesc eu..." - Anamaria Ionescu.

  • Ileana Vieru: „Să respir lângă tâmpla ta”

    Există în jurul nostru oameni atât de frumoși pe dinăuntru și pe dinafară, încât uneori ne vine greu să ne apropiem de ei, de teamă ca nu cumva să frângem lumina ce vine dinspre ei. Oameni cărora nu le e teamă să plonjeze în adâncul sufletului lor și de a se afla, a se descoperi, în tulburătorul lui freamăt și în melancolia durerilor lui, dar care au mai ales curajul de a împărtăși cu noi descoperirile lor, în frumusețea lor goală și crudă, de cele mai multe ori. Ne dau întâlnire la mijloc, acolo unde ni se pare tuturor că am trăit similar, acolo unde ne regăsim la rândul nostru, în suspensii de trăiri, în așteptări prelungi, în iubiri amânate și dorite...