-

Sarea în bucate. Povestea pâinii la țest (audio/video)

Căutam o poveste pe care să v-o aduc dinainte. Una cu meșteșuguri pierdute și regăsite, în care să-și afle locul și un blid de mâncare. O casă de român, unde să... punem sarea în bucate.

Așa am ajuns la povestea țestelor de la Beuca și la acela care le face. Un tânăr frumușel, masterand la Politehnică, cuminte „ca o fată mare” și pe care cu greu mi-l imaginam călcând lutul în picioare de nouă ori sau făcând alte gesturi ritualice la Ropotinul Țestelor (sărbătoare-n a treia „marțe” de  după Paști, cu multe femei desculțe și cu pulpele dezvelite dansând deasupra pământului clisos). Nu prea se potrivea imaginea asta nici din alt motiv: eram atunci în inima postului Crăciunului... ce „ropotin al țestelor” să fie ăsta!...

De fapt, George Dumitru, flăcăul ăsta la început de drum în viață, cu minte sprintenă și mult bun-simț, a fost cel care mi-a servit pe tavă, cum s-ar zice, subiectul și personajul unei ediții spumoase din „Sarea în bucate”. Personajul e... bunică-sa. Tușa Domnica Dumitru. O bătrânică bună de vorbă, fără nici un fel de teamă de microfon, care, în ciuda mâinii betege care-o ai stânjenește, continuă să se îngrijească singură de sine și să gătească bucate minunate pentru copii și nepoți. Așa se face că am ajuns la Beuca, sat așezat sub geana timpului, între vâlcelele Teleormanului, unde oameni sunt  harnici, cuminți și cu credință în Domnul.

În „dis-de-dimineața” în care i-am bătut la poartă, tușa Domnica era trează demult. E-hei, într-o gospodărie ca a ei, trebuie să te trezești înainte de a da zorile, „ca să dai la jivine”, adică la animalele din curte - purcei (care nu știu încă, dar curând vor fi sacrificați - „pe locul negru”, cum zice ea, necăjită că n-a dat bunul Dumnezeu un picuț de zăpadă, iarna asta), curcani (cu mărgele), găini și câte-or mai fi în ograda ei cu dumitrițe și tufănele care nu s-au scuturat încă. 

Ne-a primit, cum zisei, în gospodărie și, fără prea multă zăbavă, am purces la treabă. Eu, pe lângă dânsa, învățând a face pâine la țest, spoită cu roșii. George, pe lângă tată-su, Niță, și unchiul Domnel, spărgând lemnele cu care să aprindă focul sub țest.

Și, așa cum se cuvine într-o casă prea-plină de căldură și dragoste de oamenii care au fost și de cei care sunt, am frământat aluatul și-am scos de la păstrare poveștile, să le mai spunem o dată. 

Am presărat, la urmă, sarea în bucate... Că doar de-aceea și pornisem la drum!

Ce-a ieșit? Ascultați și domniile voastre. Bucurați-vă de poveste și notați cu „de-amăruntul” rețetele!

 

„Sarea în bucate” se difuzează în fiecare sâmbătă, de la 12,20, pe postul Radio România Antena Satelor, care poate fi urmărit și online pe www.antenasatelor.

Emisiunea este un concept original al jurnalistei Simona Lazăr - pentru care a și obținut Premiul „Unda Călătoare” oferit celei mai bune emisiuni radiofonice de călătorii de cătreAsociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (www.presadeturism.ro) Un veritabil Show culinar radiofonic, cu rețete, povești și muzică tradițională.

ON AIR pe frecvențele
153 khz - PENTRU TOATA TARA
531 khz - Bacău, Brăila, Călărași, Ialomița, Vrancea
603 khz - Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman
630 khz - Argeș, Dâmbovița, Dolj, Olt, Vâlcea
1314 khz - Timiș, Constanța, Tulcea

 

URMĂREȘTE CLIPUL (video/audio)

Articole înrudite