-

Goliat din România, uriașul care a lăsat în urmă o legendă și expresia „cogeamite”

Când vrem să descriem mărimea impresionantă, apelăm adesea la expresia "cogeamite" / ”coşcogeamite”, care ne ajută să înglobăm superlativul absolut într-un singur cuvânt. Știați, totuși, de unde provine această expresie?

De la numele Gogea Mitu, un boxer român faimos în anii '30?

Supranumit ”Goliat din România”, Gogea Mitu a fost o speranță a boxului românesc, care ar fi putut avea o cariera fulminantă, dacă destinul nu i-ar fi fost potrivnic.
Datorită înălțimii sale impresionante, respectiv 2.42 m, personajul de poveste al boxului interbelic este înscris în Cartea Recordurilor la două secţiuni fiind desemnat cel mai înalt boxer din toate timpurile, dar și cel mai înalt sportiv din România.

Nu numai înalțimea, ci și povestea sa unică de viață este de-a dreptul impresionantă.

Se spune că Gogea, cel mai înalt om din lume, mânanca 10 kg de mâncare la o masă și că dădea gata 5 sticle de vin și o cafea.

Gocea Mitu s-a născut pe 14 iulie 1914 la Mârșani, în județul Dolj, într-o familie cu 11 copii. Afecțiunea cu care s-a născut – gigantism, l-a făcut să fie diferit și i-a marcat existența, astfel că, la vârsta de trei ani, Gogea arăta ca un copil de șase ani. Handicapul său nu l-a făcut însă să abandoneze lupta cu viața. Fiind autodidact, a învățat să citească singur, deși era peltic.

La vârsta de 17 ani s-a angajat la circul Globus din București, unde îndoia, cu ușurință, bare de oțel, puterea lui smulgând admirația publicului. În anul 1943, Umberto Lancia, un căutator de talente l-a observat la un târg din Obor și s-a oferit să-i sponsorizeze o carieră în box. După ce a terminat școala de box la Paris, Gogea Mitu a început să practice acest sport cu succes, învingându-i prin KO pe italianul Severio Gizzo și pe fostul campion al României din categoria grea, Dumitru Pavelescu.

Datorita succesului său presa din întreaga lume îl considera o mare speranța în box. Dar destinul i-a curmat visele la vârsta de numai 22 de ani, când uriașul s-a stins din viață, oficial din cauza unei tuberculoze. Moartea uriașului pugilist este și astăzi învăluită în mister, căci rudele sale au contestat varianta îmbolnăvirii, acestea susținând că Gogea Mitu ar fi fost otrăvit, iar otrăvirea ar fi fost pusă la cale de persoane invidioase pe succesul său.

Dincolo de legendă, Gocea Mitu rămâne în patrimoniul sportiv românesc drept "uriașul" cu o poveste de viață tristă, care a scris istorie.

 

Articole înrudite