-

Ministrul sănătăţii, despre cazurile de coronavirus de la Spitalul Elias

În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, în România au fost înregistrate 1.767 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Au fost înregistrate 47 de decese. În secţiile ATI sunt internaţi 498 de pacienţi care suferă de COVID-19. 103 milioane de măşti sanitare pentru persoanele defavorizate au fost distribuite în judeţe, precizează ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru. În ceea ce priveşte măştile pentru secţiile de vot pentru alegerile locale, oficialul spune că au ajuns la prefecturi, acestea fiind instituţiile care le vor distribui secţiilor de votare. Tot oficialul din sănătate a menţionat că, în perioada 16-22 septembrie, trei rezidenţi au fost confirmaţi pozitivi. El a precizat că aceştia sunt din Secţia de Ginecologie a Spitalului Elias şi că Direcţia de Sănătate Publică nu a fost anunţată. Nelu Tătaru spune că a solicitat să se înceapă ancheta epidemiologică.
Nelu Tătaru: „Sunt în curs de desfăşurare anchetele. Sunt şi şapte contacţi care sunt negativi la testare şi sunt în carantină la domiciliu. Legislaţia noi o ştim foarte bine, ar trebui totuşi să o recapituleze mulţi dintre noi. Un caz confirmat pozitiv anunţă DSP-ul, se prezintă la unitatea spitalicească. Este simptomatic, are cele până la 48 de ore în care este investigat. Medicul curant decide dacă se continuă izolarea în spital pentru care trebuie să se obţină un aviz de la DSP. Acelaşi medic curant, dacă consideră izolarea la domiciliu, va solicita un alt aviz de la DSP, care la fel indică izolarea la domiciliu. Nerespectând aceşti paşi, nerespectând legea, ajungem la astfel de cazuri.”
Totodată, reprezentanţii Spitalului Elias precizează că ancheta epidemiologică este derulată în etape succesive dictate de secvenţialitatea diagnosticării infecţiei. În funcţie de rezultatele acesteia se vor decide măsurile de izolare şi carantinare, dacă acestea sunt necesare. Activitatea Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie se desfăşoară în condiţii normale. Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a mai adăugat că nu se aşteaptă la o nouă carantină, ci se aşteaptă ca toată lumea să respecte măsurile de prevenţie.
Nelu Tătaru: „Atâta timp cât nu respectăm putem avea tot felul de scenarii. În condiţiile în care ne aflăm, cu o lună deosebit de dificilă, prin reluarea multor activităţi, noi nu cerem decât respectarea acelor norme de aplicare acelor reluări de activitate. Respectând aceste norme, avem o menţinere în platou în jurul a 1.500 de cazuri pe zi, urmând ca în a doua jumătate a lunii octombrie, după ce trecem această lună de foc, să putem să ne gândim şi la o pantă descendentă. Dacă nu respectăm acele lucruri, vom vedea o creştere până înspre 2.000 de cazuri pe zi şi atunci vom vedea că trepidează şi unităţile de primiri urgenţe, terapie intensivă, precum şi secţiile de boli infecţioase.”
Oficialul susţine că se ia în calcul introducerea testării COVID-19 pentru persoanele care vin din zona galbenă. Costul testului ar urma să fie suportat de cei care călătoresc. Nelu Tătaru a menţionat că sunt discuţii la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică, urmând să se facă o propunere pe această temă Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Guvernului.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite