-

Experți OMS: Țintele de vaccinare ale României, greu de atins

România a depăşit 6 milioane de persoane vaccinate anti-COVID cu cel puţin o doză. Potrivit celui mai recent bilanţ zilnic, aproape 32 de mii de persoane au primit prima doză sau serul în doză unică, în 24 de ore.

Autorităţile sanitare îşi propun ca totalul celor vaccinaţi să mai crească până la sfârşitul lunii decembrie cu alte două milioane şi să se ajungă la o rată de vaccinare de 70% din populaţie în primul trimestru al anului viitor.

În condiţiile actuale, ţintele sunt însă greu de atins - au atras atenţia experţii OMS, într-o discuţie cu responsabilii de la Bucureşti pe tema rezultatelor campaniei naţionale de vaccinare şi a posibilelor soluţii pentru îmbunătăţirea acestora.

Estimarea OMS arată că, dacă se mențin ritmul din ultimele șase săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge abia peste doi ani și jumătate la o acoperire de 70% din populație.

Experții organizației au remarcat însă creșterea constantă din ultimele trei săptămâni atât în bilanțurile zilnice, cât și în intenția de vaccinare.

Ei au subliniat că este important ca România să se concentreze pe furnizarea vaccinurilor către categoriile vulnerabile, ca vârstnicii, bolnavii cronici și alte categorii la risc.

De asemenea este necesar ca medicii și cadrele medicale nu doar să se vaccineze anti-COVID-19, ci şi să recomande populației vaccinarea.

OMS a dat asigurări că va colabora îndeaproape cu reprezentanții instituțiilor implicate în derularea acțiunilor de vaccinare, inclusiv pentru dezvoltarea unor strategii de comunicare printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație.

În prezent, conform datelor prezentate de autoritățile române, sunt diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, cu cele mai scăzute în nord-est și în sud, de asemenea între grupele de vârstă, aproximativ 50% la persoanele între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la cele de peste 80 de ani.

Există și un decalaj de gen. Femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, noteaza Radio Romania Actualitati.

Foto: pixabay

Articole înrudite