-

„Crăișorul Munților” este omagiat, duminică, de români

Mii de oameni sunt aşteptaţi să participe duminică, în comuna Baia de Criş, din judeţul Hunedoara, la Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate memoriei lui Avram Iancu.

Manifestarea marchează împlinirea a 146 de ani de la moartea acestuia. Cu acest prilej, în cimitirul de la Ţebea va fi oficiată o slujbă religioasă de pomenire a lui Avram Iancu şi vor fi depuse coroane de flori la mormântul celui pe care moţii îl numesc „Crăişorul Munţilor”. La finalul manifestărilor oficiale, Garda de Onoare va defila prin faţa asistenţei.

Serbările Naţionale de la Ţebea vor continua cu un spectacol susţinut de formaţii şi interpreţi de muzică populară.

Avram Iancu este considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, fostul conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania fiind declarat Erou al Naţiunii Române.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824 într-o familie de ţărani moţi înstăriţi şi a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş, judeţul Hunedoara, şi a fost înmormântat în cimitirul din Ţebea. 

Sursă: Agerpres

Foto: historia.ro

Vezi și Trusa medicală de voiaj și alte sfaturi de călătorie

Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli