Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ospățul lui Vodă, în ziua de Crăciun, și câteva rețete vechi

În țările valahe, către sfârșitul Evului Mediu, Masa de Crăciun, cu toate ale ei, rămâne la fel de fastuoasă ca odinioară,în casa omului de rând, însă obiceiurile încep să se schimbe la Curtea Domnească.

Ospățul lui Vodă, în ziua de Crăciun, și câteva rețete vechi

25 Decembrie 2022, 18:18

Ospatul pe care il da Voda, in ziua de Nasterii Domnului - asa cum ni-l descrie Paul de Alep, la curtea lui Matei Basarab, ori cum ni-l semnaleaza in secolul al XVIII-lea "Condica lui Gheorgachi" (1762) - il regasim, mai modest, la Alexandru Ioan Cuza. In timpul domniei lui Carol I, maresalul Curtii, generalul Theodor Vacarescu, alcatuieste "Ceremonialul scris al Curtii Domnesti la 1876", din care reiese ca in cele trei zile de Craciun la Palat nu se dadeau receptii. Insa curand avea sa se instituie festivitatea Balului de Anul Nou, sub auspiciile Casei Regale, la care erau uneori invitate si 2.500 de persoane.BUCATE. Ce punea, insa, romanul obisnuit pe masa din ziua Nasterii Domnului? In veacul al XIX-lea - ca si de demult, ca si acum - la loc de cinste se aflau "porcariile", adica bucatele pregatite din carne de porc. De la Ignat pana de Ajun, gospodinele nu mai pridideau cu umplutul caltabosilor, fiertul si afumatul suncilor, aromatul carnatilor si, mai apoi, infasuratul sarmalelor. Asudau framantand cozonacii, dar gateau cu acelasi elan placintele, sarailii si baclavale. Tot la vremea asta, incep a se vinde si prin Bucuresti "vinul de Champagne" si "socolata", branzeturile frantuzesti de lux, iar prin cuhnii se pregatesc mancaruri rafinate - frantuzesti, nemtesti, italienesti - dupa retete culese de prin cartile de bucate, care se tipareau si se cumparau cu un tot mai mare interes. Din cateva dintre aceste carti ale veacului al XIX-lea am facut si noi, pentru dumneavoastra, un florilegiu de retete de cozonac, spre a aduce in timpul prezentat aroma de neconfundat a vremurilor tihnite de-atunci.

Cozonaci 1841
Ia trei oca de faina, faci plamadeala cu o litra de drojdie de bere si cu una litra de lapte, puind si trei oua intregi, lasi de dospeste frumos si pui doua litre si jumatate de lapte, 18 oua intregi, trei litre de unt topit si sarea trebuincioasa si, framantandu-l pana ce se desprinde de mani; apoi il lasa de dospeste frumos si, dupa ce au dospit bine, intoarce aluatul, il mai lasa putin de sede, pe urma, facand cozonaci, ii ungi cu galbanus de ou si-i da la cuptori. M. Kogalniceanu si C. Negruzzi, "200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti", Iassi, Cantora Foaiei Satesti, 1841.

Cozonaci 1865
Ia 100 dramuri de unt caldicel, o oca de lapte tot caldicel, 4 oua, drojdie de bere ca o nuca topita in lapte, sare, si pui atata faina incat aluatul sa fie mult mai moale decat cel de pane; pe la jumatatea framantaturii adaogi putin zahar si stafide; framanti pana ce nu se mai lipseste aluatu de mani; apoi lasi de se dospesce; il asezi impletindu-l pe o tava unsa cu unt; ungi pe d’asupra cu galbinare de ou, si pui de se coace intr-un cuptor cald. "Bucataria romana. Carte coprinzatoare de mai multe retete de bucate si bufet", Proprietar: Christ Ionnin, Bucuresci, Typographia Stephan Rassidescu, 1865.


Cozonaci 1871
Se iau 1200 gr., faina picluita si 150 gr., unt proaspat amestecat bine; se pun 9 galbenusuri de ou si 3 oua intregi, si frecandu-le cu o lingura de drojdie de bere, se face plamadeala la o parte a vasului, apoi se pune razatura de la o lamaie, 30 gr., apa de flori, 180 gr., zahar pulverizat si sarea trebuitoare, si se bat cu lingura bine; apoi se amesteca restul fainei si se bate foarte bine. In acest timp formele fiind unse cu unt bine, se toarna aluatul in ele pe jumatate, se lasa sa dospeasca pana ce se umplu formele, apoi se pun in cuptor, care trebuie sa fie ars ca pentru cozonaci, si se pun formele in el umbland foarte incet. Aceste forme se fac de obicei mici. In aluat se pun, dupa voie, si stafide mici fara samburi.

Ecaterina Colonelu Steriade - Buna Menajeră, 1871

Simona Lazăr

Tăiatul Paştilor este un obicei foarte vechi, păstrat în localitatea Aghireş din judeţul Sălaj
Traditii, datini, obiceiuri 04 Mai 2024, 09:19

Tăiatul Paştilor este un obicei foarte vechi, păstrat în localitatea Aghireş din judeţul Sălaj

Tăiatul Paştilor este un obicei foarte vechi, păstrat în localitatea Aghireş din judeţul Sălaj. Bărbaţii se adună la biserica...

Tăiatul Paştilor este un obicei foarte vechi, păstrat în localitatea Aghireş din judeţul Sălaj
"Cununa anului", obicei din Maramureş în preajma sărbătorilor pascale
Traditii, datini, obiceiuri 04 Mai 2024, 09:12

"Cununa anului", obicei din Maramureş în preajma sărbătorilor pascale

Un obicei aparte şi vechi de sute de ani, numit "Cununa anului", are loc în preajma sărbătorilor pascale în zona Lăpuşului,...

"Cununa anului", obicei din Maramureş în preajma sărbătorilor pascale
Tradiţii în Săptămâna Mare în Transilvania: Lunea curată
Traditii, datini, obiceiuri 29 Aprilie 2024, 09:44

Tradiţii în Săptămâna Mare în Transilvania: Lunea curată

De astăzi am intrat în Săptămâna Mare, ultima săptămână dinaintea Sfintelor Paşti. Toate zilele acestei perioade au o...

Tradiţii în Săptămâna Mare în Transilvania: Lunea curată
De la „Floralia”, la „Florii”... tradiție și trăire
Cultura populara 25 Aprilie 2024, 18:40

De la „Floralia”, la „Florii”... tradiție și trăire

De Florii, una dintre marile sărbători ale lumii creștine, elementele creștine și precreștine se îmbină în mod fericit, dănd...

De la „Floralia”, la „Florii”... tradiție și trăire
Târg de Florii, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Traditii, datini, obiceiuri 18 Aprilie 2024, 09:00

Târg de Florii, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează în perioada 26 - 28 aprilie, între orele 10.00 şi 18.00, Târgul de Florii, cu...

Târg de Florii, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Băcița Mărioara Băbu, numită "Tezaur Uman Viu"
Cultura populara 15 Aprilie 2024, 16:00

Băcița Mărioara Băbu, numită "Tezaur Uman Viu"

Mărioara Băbu, băcița de la Stâna Ștefanu de pe Transalpina, este printre puținii români care au primit titlul de ”Tezaur...

Băcița Mărioara Băbu, numită "Tezaur Uman Viu"
Târg cu dichis în centrul Braşovului
Traditii, datini, obiceiuri 15 Aprilie 2024, 09:37

Târg cu dichis în centrul Braşovului

Bijuterii realizate în ateliere din Craiova, vin de fructe din Iaşi, blănuri aduse din Bistriţa, ii lucrate în Breaza,...

Târg cu dichis în centrul Braşovului
Magie de Primăvară în Parcul Nicolae Romanescu: Târgul de Paşte din Craiova aduce bucurie şi poveste pentru toţi vizitatorii
Cultura populara 14 Aprilie 2024, 19:13

Magie de Primăvară în Parcul Nicolae Romanescu: Târgul de Paşte din Craiova aduce bucurie şi poveste pentru toţi vizitatorii

Căsuţe unicat, roată gigant, decoraţiuni luminoase, produse tradiţionale, cadouri handmade, spectacole şi ateliere...

Magie de Primăvară în Parcul Nicolae Romanescu: Târgul de Paşte din Craiova aduce bucurie şi poveste pentru toţi vizitatorii