-

Daciana Ungureanu aşază simbolistica tradiţională pe vase din lut

Daciana Ungureanu îi învaţă pe cei aproximativ 40 de elevi din Novaci - Pociovalișea - şi Crasna să picteze vase de lut cu motive și semne tradiționale.

Poposesc, deseori, la Novaci – Pociovaliştea – într-un univers tainic, într-o lume conturată cu bun gust şi pasiune pentru frumos de familia Ungureanu. 

Împreună şi-au pus amprenta asupra redecorării, cu motive tradiţionale, a căsuţeilor. Profesoară de artă decorativă, Daciana Ungureanu îi învaţă pe cei aproximativ 40 de elevi din Novaci şi Crasna să picteze, folosind motive tradiţionale şi le descifrează simbolistica semnelor de pe costumele migălite demult.

Daciana Ungureanu a făcut din pasiune o profesie. Este cadru didactic în cadrul Şcolii Populare de Arte Târgu Jiu.

Coase, decorează şi ornamentează vase din lut cu măiestrie, aşezând, într-o armonie perfectă, pe obiecte, universul românesc tradiţional, plin de semnificaţii. Însă misiunea Dacianei Ungureanu este complexă. Din dragoste pentru costumele din lăzile de zestre a constituit, în timp, o adevărată colecţie etnografică cu piese de port gorjenesti şi ungurenesti, dantelă veche, obiecte din metal, din lemn şi fotografie veche.