-

Confluențe - Moschei în Dobrogea

Rămânem în perimetrul Dobrogei și vă facem cunoscute câteva din aşezămintele de cult de o importanţă majoră pentru comunitatea tătară din Constanţa.

Cel mai important edificiu al cultului musulman, moscheea Carol I a fost construită în 1910 pe locul unei geamii mai vechi, datând din 1822, ridicată în cinstea sultanului Mahomed al II-lea.

Minaretul înalt de 47 m, ce poartă în vârf semiluna, simbolul islamului, este construit în stil maur, în timp ce restul clădirii şi cupola prezintă o îmbinare între stilul egipteano- bizantin şi elemente arhitecturale româneşti.Printre obiectele sale de valoare se numără un imens covor persan cu o greutate de 490 kg, donaţie a Turciei, unul dintre cele mai mari din întreaga Europă.

O altă moschee, ce poate fi văzută la Mangalia, poartă numele sultanului Esmahan.

Ea a fost construită în anul 1575 de fiica sultanului Selim al II-lea. Geamia este înconjurată de un cimitir musulman, la fel de valoros prin vechimea sa atât din punct de vedere cultural , cât şi spiritual, ce conţine morminte vechi de peste 300 de ani. La construcţia moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetăţii Callatis. Fântâna rituală aflată în curtea geamiei a fost construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman.

Ambele moschei sunt incluse în lista monumentelor istorice de grupa A, ca valori naţionale, din anul 2004.

Autor: Ileana Vieru