-

Hai la cașcaval, române!

În aceste zile, în cea mai nordică localitate a Argeșului, la Brăduleț, pe Valea Vâlsanului mii de vizitatori sunt prezenți la Festivalul Cașcavalului.


Ca și edițiile precedente, și anul acesta festivalul se desfăşura pe parcursul a 3 zile, câte o zi în fiecare sat component al comunei.

Vineri, a început la Galeş, sâmbătă a continuat la Brăduleţ şi azi, duminică, 1 iulie, la Brădet.

Amintim că festivalul are loc in această zonă de o rară frumusețe de un deceniu, prima ediţie a Festivalului Caşcavalului fiind organizată la sfârşitul lunii septembrie în 2008, în satul Galeş.

Festivalul Caşcavalului se dorește a fi o manifestare menită să promoveze tradiţiile şi obiceiurile locului, elementul central al evenimentului fiind deliciosul produs în care sătenii din Brăduleţ sunt adevăraţi maeştri.

Astfel, cei care au răspuns invitaţiei autorităţilor locale au parte atât de un festin al aromelor şi al gusturilor desăvârşite ale brânzeturilor produse în gospodăriile localnicilor, cât şi de o adevărată serbare câmpenească, cu o paradă a portului popular specific zonei şi spectacole de muzică populară susţinute de formaţiile locale – ansamblul „Datina Păstorilor” din Galeş şi formaţia de fete a Căminului Cultural Brăduleţ – dar şi de artişti şi ansambluri folclorice din Curtea de Argeş, Sălişte (Sibiu) şi Sighişoara (Mureş).

Astăzi, în ce-a de-a treia zi, programul prezentat de Rodica Popescu Comăniciu şi Graţian Bădescu, cuprinde momente artistice cu ansamblurile folclorice "Tămăşelul" (Cicăneşti), "Ciobănaşul" (Valea Danului), "Floare de Colţ" (Corbeni), "Muntişor" (Arefu), Ţiteraşii din Brăduleţ şi Vasile Constantin, Grupul Vocal Bărbătesc al Căminului Cultural Muşăteşti, Graţian Bădescu şi "Doina Argeşului" - invitat special.

CONSTANTIN PAȘOL

Foto: ziarulargesenilor.ro