-

Expoziţia itinerantă "Cu tenda - Poveşti cu aromâni", deschisă la Plovdiv

Expoziţia itinerantă "Cu tenda - Poveşti cu aromâni", concepută de Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), va putea fi vizitată până pe 27 august la City Art Gallery Plovdiv - House of Mexican Art.

Organizată în parteneriat cu Paisii Hilendarski University Plovdiv şi Foundation Stoyna Krastanov, expoziţia, deschisă marţi seară, îşi propune o incursiune în imaginarul unei culturi care a modelat simbolic harta culturală a Balcanilor.

"Această expoziţie reface, printr-o serie de instrumente vizuale, acest drum al unor culturi în mişcare din teritoriul Balcanilor şi reconstruieşte şi afectiv şi cultural toată memoria vie a locurilor prin care aromânii au trecut şi pentru care există un fond cultural pe care noi vrem să-l aducem la suprafaţa", a declarat curatorul expoziţiei, Lila Passima, directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Ea a remarcat că reacţia publicului la vernisaj a demonstrat că acesta "a fost surprins să vadă nu numai frumuseţea obiectelor de patrimoniu ale culturii române, dar şi modul în care ele au fost puse în dialog cu imaginea martor, cu imaginea de arhivă, cu obiecte autobiografice, cu texte care ţin de partea de cercetare pe care noi am făcut-o în Balcani timp de un an şi jumătate şi modul în care ele au fost construite vizual".

Evenimentul de deschidere a inclus şi un concert de improvizaţie cu sunete din Balcani susţinut de grupul de muzică experimentală multumult.

"Concertul a adus o notă specială în acest loc care, aşa cum am aflat, este unul multicultural, reunind culturi ale unor diverse grupuri etnice. Sunt mulţi armeni, mulţi evrei, turci, greci, ruşi. Plovdiv-ul are, practic, structura unui loc cultural efervescent, iar reacţia publicului, repet, a fost una de surpriză şi de plăcere", a mai spus Passima.

Concepută sub forma unui eseu vizual, expoziţia, reunind obiecte din patrimoniul MNŢR şi din colecţii private, reconstruieşte simbolic şi fragmentar, prin mărturii, autoreprezentări, texte şi elemente de patrimoniu material şi imaterial, imaginarul lumii aromâneşti ca parte a imaginarului culturilor balcanice aflate în continuă mişcare.

Aromânii, cunoscuţi şi ca vlahi, cuţovlahi, români din Balcani sau români sud-dunăreni, sunt uneori văzuţi ca fiind întruchiparea hommo balcanicus, mobilitatea şi deschiderea acestora, împreună cu păstrarea limbii şi a obiceiurilor lor, îmbogăţind dinamica istoriei sud-est europene şi memoria vie a locurilor prin care au trecut, se arată într-un comunicat de presă al MNŢR.

Expoziţia itinerantă "Cu tenda - Poveşti cu aromâni" este unul dintre produsele culturale de referinţă ale proiectului european "CU TENDA ('călătorind cu cortul') - STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE" (Living memory of southeastern Europe), co-finanţat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene (2015-2019), derulat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român în parteneriat cu Association Center for Intercultural Dialog - Kumanovo din Republica Macedonia, O.R.S. Osservatorio ricerca sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerché Sociali, din Italia şi Universitatea 'Paisii Hilendarski' din Plovdiv, Bulgaria.

După Plovdiv, expoziţia va fi itinerată la Kumanovo (Macedonia) şi la Tricase (Italia).

Sursa: AGERPRES