-

Primăverile Albei

Sună tulnicele-n Alba. Liniștea unei primăveri prea timpurii e sfâșiată de glasurile știute de oamenii locului ca vestind o nouă prefacere întru veșnicirea vieții la țară.

Lumea ca lume, cunoaște și bune și rele, fiindcă așa a fost să fie. Întunericului îi urmează dintotdeauna lumina, răului îi succede binele, viața ca viață se plămădește de când ne știm ca o perpetuă oază de echilibru.

Așa se face, vei băga lesne de seamă, că în Alba, ardeleanul, adică românul de viță veche, știe că e zămislit în nemurire.

Doar un exemplu, aproape la întâmplare.

"Sunt Daniele Turlea din județul Alba, pictor iconar și poet popular. Pentru cineva cu suflet de artist nici o perioadă a vieții nu e cu adevărat grea, fiindcă el vede dincolo de aparențe și-și poate extrage din minte și din inimă acele elemente prin care să creeze. De fapt, fiecare om are ceva în el care o dată accesat îl face să vibreze. Ne este dat să trăim aceste vremuri care, prin constrângeri și impunere, ne fac să coborâm în noi și să scoatem de acolo lucruri de mult uitate, lucruri pe care am vrut să le facem dar niciodată nu am avut timp. Acum în sfârșit, avem.

Decât să ne plângem de milă să ne simțim frustrați și neputincioși, ar trebui să privim cu adevărat lucrurile din jurul nostru și oamenii lângă care trăim. Mai ales oamenii. E de fapt reconstrucția noastră. Eu pictez. Sunt pictor iconar.

Dacă până acum am pictat poate și de nevoie ca să-mi pot vinde lucrările, acum pictez cu întreaga inimă. Întotdeauna am știut că icoana e fața văzută a nevăzutului, dar acum simt altfel asta. Culorile au parcă o altă vibrație, mai înaltă. Dumnezeu este viață, culoare, dragoste, lumină.

Chiar dacă mi s-a găsit vina că pictez în culori prea strălucitoare, nu o să renunț la viziunea mea, fiindcă asta simt . Scriu, sunt poet popular, îmi sunt dragi cuvintele și așezarea lor cu metafore și rimă.

Se spune uneori: „cuvintele au o putere extraordinară, să avem grijă cum le folosim”. De aceea sunt conștientă și responsabilă de ceea ce transmit . Lumea satului, trăirile oamenilor, anotimpurile, viața cu bune și cu rele, toate se regăsesc în poeziile mele.

Ca tot omul cel optimist am și eu planuri: am o carte de poezie pentru copii la editură, o carte de pricesne (pentru cine nu cunoaște termenul, pricesnele sunt acele cântece liturgice care se cântă în biserica românească) și încă lucrez la o carte de povești populare vechi, o culegere din județul Alba și am de gând să pictez cât mai mult. Să ne țină Dumnezeu sănătoși pe toți și în grația lui divină fiindcă merităm.

Poporul acesta merită pentru credința, statornicia și frumusețea sufletului. Să ne ajute Dumnezeu să trecem peste aceste vremuri de încercare, dar să privim și afară pe fereastră și să vedem că e primăvară și în fiecare primăvară totul renaște. Să renaștem și noi și cu credință și să mergem mai departe".

Autor: Mariana Stănescu Verman

Foto: pixabay.com

Articole înrudite