-

"Lăutarii tradiţional", 50 de ani de muzică

Concertul prilejuit de împlinirea a 50 de ani ai Orchestrei Lăutarii din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, prezentat de Iuliana Tudor, poate fi văzut la TVR 1 în trei părţi - pe 3, 10 şi 17 mai, de la ora 21.10.

Timp de 50 de ani, generaţii de muzicieni au scris istoria Orchestrei Naţionale Lăutarii din Chişinău. Astăzi, în an aniversar, telespectatorii TVR 1 au şansa să urmărească o pledoarie muzicală faţă de tot ceea ce reprezintă moştenirea Lăutarilor de ieri şi de azi: concertul Lăutarii tradiţional, unul dintre cele două evenimente muzicale de amploare, ambele difuzate la TVR 1 - Lăutarii altfel şi Lăutarii tradiţional - prilejuite de cei 50 de ani împliniţi de Orchestra Lăutarii din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

Concertul prezentat de Iuliana Tudor a avut loc pe 4 martie, la Palatul Nicolae Sulac, din Chişinău şi poate fi văzut la TVR 1 în trei părţi - pe 3, 10 şi 17 mai, de la ora 21.10.

Concertul Lăutarii tradiţional s-a dorit un omagiu faţă de toţi lăutarii de la care maestrul Botgros a învăţat şi faţă de toţi lăutarii care s-au perindat, de-a lungul celor 50 de ani, în cadrul Orchestrei Naţionale Lăutarii din Chişinău. Mulţi dintre lăutarii vechilor generaţii au fost prezenţi în sală. În cadrul spectacolului, vom putea vedea şi un moment în memoriam, dedicat celor care au făcut parte din orchestră şi care s-au stins - îi revedem prin fotografii, iar maestrul Botgros le dedică o suită muzicală.

"Pentru mine, este mai mult decât onorant să fi fost parte la un moment istoric din parcursul muzical al celei mai valoroase orchestre româneşti - chiar dacă e din Basarabia, îi zicem româneşti - şi faptul că mă leagă 20 de ani de colaborare cu orchestra Lăutarii a însemnat o emoţie dublă. Un public extraordinar la Chişinău - a fost extrem de primitor cu toţi invitaţii de acolo - şi o atmosferă demnă de o mare sărbătoare, care sper să vă facă plăcere", dezvăluie Iuliana Tudor, gazdă a evenimentului.

Spectacolul aduce în scenă mari nume ale folclorului românesc de dincolo şi de dincoace de Prut: Ion Paladi, Lidia Bejenaru, Nicolae Ciubotaru, Ioana Capraru, Mihai Ciobanu, Lilia Roşca, Tatiana Jacot, Maria Sarabas, Petrica Mîţu Stoian, Niculina Stoican, Ovidiu Barteş, Cristian Pomohaci, Mariana Ionescu Căpitănescu, Cornelia şi Lupu Rednic, Constantin Enceanu, Viorica Macovei, Constantin Bahrin, Fetele din Botoşani, Nicuşor Iordan.

De duminică, 3 mai, la TVR 1, avem din nou ocazia să admirăm frumuseţea folclorului românesc alături de unii dintre cei mai virtuoşi, talentaţi şi iubiţi instrumentişti şi interpreţi din Moldova şi România, de invitaţii lor, de unul dintre cei mai îndrăgiţi dirijori, Nicolae Botgros şi de cea mai populară vedetă de televiziune, Iuliana Tudor.

Articole înrudite