-

Bisericile de lemn din Bihor, pe harta turismului cultural din România

Ruta "Bisericilor de Lemn din judeţul Bihor" devine oficial parte a unui sistem al Rutelor Cultural Turistice din România.

Ruta a fost recunoscută de Ministerul Economiei care, prin Serviciul Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene în Domeniul Turismului, a creat un sistem voluntar de recunoaştere a Rutelor Cultural Turistice, dezvoltate de organizaţiile de turism sau de autorităţile publice locale.

Această rută va fi un instrument prin care turismul cultural alături de celelalte forme de turism, vor ajuta la dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale
Documentaţia necesară recunoaşterii a fost depusă de Agenţia de Management al Destinaţiei (AMD) Bihor.
Aceasta este prima rută culturală din România care are ca punct de pornire biserica din lemn. Gabriel Bonaciu, coordonatorul proiectului din partea AMD Bihor, spune că îţi doreşte extinderea ei ca rută internaţională, împreună cu parteneri din ţară şi din străinătate.
Datorită faptului că bisericile de lemn din România fac parte din familia bisericilor de lemn din Nordul continentului european - Ucraina, Slovacia, Polonia şi Norvegia, dorim să realizăm alături de parteneri din Europa o rută culturală a bisericilor de lemn certificată la nivel european, a opinat Gabriel Bonaciu.
În acest itinerar au fost cuprinse localităţi bihorene situate la graniţa cu alte judeţe, astfel încât ruta să poată fi conectată cu alte rute locale pentru a deveni rută naţională.
Punctul de pornire al traseului este Oradea şi duce spre Biserica de lemn din Gheghie, comuna Auşeu, următoarele obiective fiind Biserica de lemn din Beznea, Biserica de lemn din Valea Crişului, ultimele două aflate în Bratca, comună situată la graniţa cu judeţul Cluj şi foarte aproape de judeţul Sălaj.
Ruta continuă apoi prin Platoul Damiş - Roşia, spre Biserica de lemn de la Fânaţe, comuna Câmpani, situată la poalele Munţilor Apuseni şi la graniţa cu judeţul Alba, şi se încheie la Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet situată la graniţa cu judeţele Arad şi Hunedoara.
Iniţiatorii proiectului au în plan organizarea unor cursuri de specializare în domeniul turistic, inclusiv pentru ghizi. Până atunci, informaţiile despre bisericile de lemn sunt oferite de către preoţi, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei fiind partener în proiect.
Totodată, va fi realizat şi un film de prezentare a rutei cultural, iar pe plan local, se doreşte completarea unei fişe tehnice pe baza căreia să reiasă care biserici de lemn îndeplinesc criteriile necesare pentru a face parte dintr-o rută cultural. În plus, va fi organizată o echipă mixtă care să elaboreze un text documentat util activităţii de ghidaj, va fi creat un loggo al rutei culturale, precum şi materiale de promovare, hărţi, broşuri cu bisericile de lemn din Bihor, un calendar de evenimente culturale pornind de la principiile dezvoltării durabile, în care să fie organizate împreună cu comunitatea locală, activităţi conexe ecoturismului.
"Integrarea acestor atracţii culturale şi naturale, a serviciilor de activităţi de aventură - cicloturism, drumeţii, a serviciilor de cazare şi de servire a mesei într-un pachet turistic vor ajuta la creşterea duratei de şedere a turiştilor în destinaţia Bihor", este de părere Gabriel Bonaciu.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite