-

Studenți străini, interesați de restaurarare cojoacelor tradiționale din Bistrița-Năsăud

Opt studenţi din Anglia, Italia, Spania, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, Mexic şi Honduras au fost prezenţi la Bistriţa în perioada 19 iulie–1 august, într-o tabăra internaţională de conservare şi restaurare a cojoacelor din piele care fac parte din costumul tradiţional românesc.

„Cei opt participanți studiază în Europa și provin din toate colțurile lumii, fiind în diverse stadii de pregătire în domeniul patrimoniului.

Pe durata proiectului, ei s-au familiarizat cu aspecte materiale și imateriale legate de tradiția cojoacelor și pieptarelor și vor putea face comparații cu propriile costume naționale.

Vor aplica tehnici de curățare ale pieselor (curative și de prevenție). Vor folosi unelte specifice și vor învața broderie, pornind de la mostre de materiale. Toate aceste activități se vor desfășura sub supravegherea specialiștilor în conservare și restaurare de la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud și de la Complexul Național Muzeal „ASTRA” Sibiu.

Membrii echipei de specialiști sunt bucuroși să transmită aceste cunoștințe mai departe către tânăra generație. Piesele de îmbrăcăminte de patrimoniu ce vor face obiectul conservării și restaurării fac parte din colecția muzeului din Bistrița„, au precizat reprezentanții Complexului Muzeal.

De asemenea, partea practică este completată cu activități educative care să le permită participanților internaționali să cunoască tradițiile și obiceiurile zonei și să viziteze monumentele locale.

Proiectul este derulat în colaborare cu European Heritage Volunteers, asociație din care fac parte și cei opt studenți, care au reuşit să intervină pe 10 obiecte de patrimoniu, folosind tehnici de conservare curativă a pieselor pe interior.

„Participanții la acest proiect European Heritage Voluntari au început lucrările de conservare prin curățarea căptușeală de blană a acestor haine cu un amestec de rumeguș care a absorbit grăsime și murdărie. Înainte de a trece la curățarea exterioarelor de piele, participanții au trebuit să testeze broderia complexă a hainelor pentru migrația culorilor. Unii dintre coloranții naturali datând de la începutul secolului XX ar putea sângera pe piele în timpul curățării, necesitând cea mai mare precizie și îngrijire din partea participanților în timpul procesului de conservare„ sustin cei de la European Heritage Volunteers .

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud deţine o colecţie de 155 de sumane, cojoace şi pieptare, piese de patrimoniu provenite din toate zonele judeţului, cea mai veche datând din anul 1890.

Acestea au făcut obiectul unei expoziţii în iarna anului trecut.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: complexulmuzealbn.ro

Articole înrudite