-

Țara Năsăudului și înțelepciunea vorbelor de odinioară

Deși tinerii din ziua de astăzi nu sunt tocmai receptivi la unele vorbe din bătrâni, auzite chiar și acum în lumea satului năsăudean, totuși, aceste "vorbe cu tâlc" ascund unele adevăruri ce trebuie bine cântărite și înțelese.

Când tăranii năsăudeni lucrau zile întregi de vară pe câmp, toropiți de arșiță, copiii erau de folos mai mult pentru a aduce apă însetaților din anumite izvoare sau pâraie.

Adulții își învățau copiii să bea apă de unde bea și calul, fiindcă, el, calul, animal curat și îngrijit, nu va bea niciodată apă care nu ar fi potabilă.

O altă vorbă foarte înțeleaptă spune "așează-ți capul unde pisica doarme cel mai bine", adică exact acolo unde e cald și moale.

În toiul verii, fructele sunt consumate zilnic, astfel că înțelepții satelor spuneau "mănâncâ fructe de unde poate fi descoperit și viermele", adică fructe bine coapte și dulci.

"Alege ciupercile care atrag și musculițele" ori "plantează un copac unde vezi cârtița săpând", sunt alte vorbe înțelepte întâlnite în lumea satelor năsăudene, vorbe de care încep să "ia aminte" și tinerii din ziua de azi, oricât de școliți ar fi.

Dacă stăm bine și cugetăm, lesne putem realiza fiecare dintre noi ce înțelepciune arhaică ascunde fiecare cuvânt din astfel de expresii.

"Construiește o casă unde poți întâlni un șarpe", asta însemnând că în apropiere îți poți săpa o fântână, fiindcă vei da de apă cu siguranță.

Despre sursele de apă se mai spune și "sapă o fântână sau orice groapă care va servi drept sursă de apă pentru consum, unde poți vedea păsările făcându-și cuiburi, în bătaia soarelui".

"Dute pune capul pe pernă și trezește-te odată cu găinile", astfel nu vei pierde nici o clipă a zilei și vei avea o o altă viziune asupra vieții.

"Mănâncă legume și fructe crude, proaspete, pentru a avea vigoare, energie, putere și minte, dar și o inimă rezistentă".

Și nu în ultimul rând, ardelenii "cujetă și apoi vorbesc".

"Caută liniștea în locul vorbăriei". Liniștea va coborî în adâncul sufletului, iar mintea ta va deveni calmă, liniștită și relaxată.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay

Articole înrudite