-

Încă 5 mori de apă, renovate prin proiectul "Salvăm Morile de Apă"

Localitatea Şopotu Vechi (comuna Dalboşeţ, judeţul Caraş-Severin) a avut parte în acest sfârşit de săptămână de cea mai mare desfăşurare de forţe pentru a salva 5 dintre cele 11 mori de apă existente în sat.

Proiectul "Salvăm Morile de Apă", dezvoltat de Asociaţia Acasă în Banat, a reunit voluntari din toată ţara, dar şi localnici, pentru o intervenţie la cinci mori de apă, fiecare cu peste 100 de ani vechime.
În cele două zile, voluntarii au schimbat două acoperişuri, au reparat pereţii din lemn, au refăcut pereţii din piatră, au defrişat zona, au eliberat canalul cu apă şi au reparat fundaţia uneia dintre mori. Mai mult, au reuşit să repornească un canal de apă ce era colmatat, iar acum, toate morile de pe traseu sunt gata pentru a fi repuse în funcţiune. În total, două mori din piatră şi două mori din lemn au fost complet reabilitate, iar o a cincea, Moara din Pietre, a fost pusă în siguranţă pentru a opri degradarea şi preveni distrugerea ei totală. De asemenea, voluntarii au realizat şi au montat indicatoare pentru ca turiştii ajunşi în Şopotu Vechi să poată descoperi şi vizita toate cele 11 mori de apă. Traseul marcat se întinde pe circa 2 km şi va contribui în mod direct la dezvoltarea turismului cultural în această zonă pitorească a Banatului montan. "Am avut parte de două zile extrem de grele pentru că s-a lucrat în paralel la patru şantiere. Fiecare moară de apă a avut propriile probleme, a fost nevoie să ne adaptăm şi să găsim soluţii tehnice cât se poate de practice şi de rapide, dar la final, când ne-am tras sufletul, ne-am dat seama că a meritat. Comunitatea a fost foarte implicată şi suntem convinşi că se vor mândri din nou cu aceste mori de apă, că le vor păstra şi le vor folosi, astfel încât să nu se piardă acest meşteşug şi această făină minunată, măcinată la moara de apă.", a declarat Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite