-

Anul 1928 - Misiune fonografică în România: „Ungureasca” (zona Argeșului) (AUDIO)

Scris de

În anul 1928, la invitația lui Nicolae Iorga, celebrul lingvist francez Hubert Pernot (Institut de Phonétique-Musée de la parole et du geste) a întreprins o „misiune fonografică” în țara noastră, împreună cu echipa sa.

Istoricul a fost sprijinit în acest proiect de Guvernul României. Pernot a fost însoțit de doi ingineri de la Casa Pathé, Arrazau și Pujeol. În perioada 27 septembrie-25 octombrie, într-un spațiu dedicat din clădirea Universității din București (pare-se, chiar biroul lui Iorga) au fost înregistrate peste 500 de cântece populare și texte dialectale din diferite provincii moldo-valahe, interpretate atât de români, cât și de țigani și aromâni (numiți, după originile familiei, când macedo-români, când albano-români). Înregistrările au fost apoi prelucrate, în Franța. Conform protocolului între institutul francez și guvernul român, țara noastră urma să primească câte 5 exemplare din fiecare disc (s-au realizat 143 de discuri), din care un set complet trebuia să intre în arhivele Universității din București.

Astăzi, digitizate, aceste înregistrări din arhiva Musée de la parole (acesta este, azi, numele instituției pariziene) pot fi accesate pe site-ul Gallica (bnf.fr), într-o secțiune dedicată.

Vom prezenta, în continuare, în serial, aceste înregistrări uluitoare, cu indicarea paginii unde le puteți accesa personal.

Înregistrări din vechea Valahie

Una dintre secțiuni poartă numele: Traditions orales et instrumentales de Valachie și e împărțită, la rândul ei, în patru subsecțiuni. Prima dintre ele conține înregistrări din vechiul principat al Valahiei (Ancienne principauté de Valachie). 

Discul 1, fața A conține cântecul „Ungureasca”, notat ca aparținând zonei Argeșului și interpretat de o orchestră din care făceau parte: Luca Codin, cobză; Dică Matache, ţambal; Ion Matache, vioară și voce; Marin Matache, vioară.

Pe fișa însoțitoare, Hubert Pernot nota: „Mi s-a indicat, într-un colț de București, o orchestră de țărani care juca într-o braserie. Aceasta e un fel de cafe-chantant”. În acel local, evoluau dansatori și cupletiști, iar în pauze, scrie Pernot, „orchestra juca și cânta, într-o atmosferă curat populară”. Orchestra era „compusă din două viori, o cobză (un fel de mandolină rustică) și un țambal. Le-am cerut să vină a doua zi la Universitate (pentru înregistrare - n.m.). Codin Luca (cobză), Matache Dică (țambal), Matache Ion (vioară), Matache Marin (vioară). Ultimii trei sunt frați. Toți sunt din comuna Bădiceni, județul Argeș”. 

5 melodii a înregistrat Pernot cu orchestra argeșeană. Una dintre ele, „Ungureasca” (purtând, pe discul original, codul de înregistrare 1108), o puteți asculta accesând linkul următor:

Ungureasca

Un articol de Simona Lazăr

Foto: captură de ecran gallica.bnf.fr

Articole înrudite