-

„Muzeul și Regalitatea”, în două expoziții-eveniment la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împlinește 85 de ani. Pe 10 mai 1936, se inaugura oficial "Muzeul Satului Românesc", în prezența Regelui Carol al II-lea.

Au mai fost de față membri ai guvernului, oficialități ale Bucureștiului precum și membri ai elitei culturale din acea vreme, din care făcea parte profesorul Dimitrie Gusti însuși.

Cu acest prilej, Muzeul Național al Satului vă invită, în perioada 10-17 mai 2021, să luați parte la o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea acestei frumoase vârste pentru unul dintre cele mai vizitate muzee din țară. Si pentru că anul acesta se împlinesc și 100 de ani de la nașterea MS Regele Mihai I al României iar muzeul a fost înființat cu sprijinul Fundațiilor Culturale Regale iar din 29 septembrie 2020 i-a fost acordat Înaltul Patronaj al MS Margareta, Custodele Coroanei române activitățile dedicate celor 85 de ani de neîntreruptă activitate , se vor desfășura sub titlul generic Muzeul si Regalitatea.

Vor fi deschise pentru public, expozițiile „Muzeul Satului si Regalitatea” si „Satul regal” , ce vor cuprinde documente, fotografii, obiecte si costume din patrimoniul Casei Regale, Muzeului Satului si Arhivelor Naționale ale României. Publicul va afla astfel despre pasiunile Regelui Mihai I al României si despre cat de mult iubea Regina Maria costumul tradițional și îl promova purtându-l.

Un moment aparte în cadrul șirului de evenimente îl va constitui deschiderea pentru public a casei bunicului Preasfințitului Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, din Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud, pe care a donat-o în anul 2018 muzeului nostru. Mese rotunde cu tematică științifică, ansambluri populare, cântăreți și artiști cunoscuți, meșteri populari, costume și mașini de epocă, sunt doar alte câteva repere ce vor anima aceste zile de sărbătoare.

Ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Muzeului din acest an, va avea loc în data de 10 mai la ora 13. În cadrul acesteia, în premieră vor fi acordate două titluri onorifice de „Ambasador al Muzeului Satului”, unor personalități care au promovat si susținut valorile tradiționale și identitare românești, iar împreună cu Romfilatelia va fi lansat Întregul poștal aniversar “Muzeul Satului-85 de ani, (1936-2021)”.

Mulțumim partenerilor noștri Alexandrion Grup, Țiriac Collection, C.N.I. Coresi S.A., Retro Mobil România, Asociația Tradiții Militare, Romfilatelia și Arhivele Naționale, pentru că au ales să ne fie alături.

Așadar, nu uitați că în perioada 10-17 mai a.c., vă așteptăm la o întâlnire cu istoria și tradițiile în Muzeul-Sat de la șosea !

Articole înrudite