-

Clopul cu păun, simbolul tradiţional din Țara Năsăudului

Țara Năsăudului este o zonă foarte cunoscută și apreciată în ţară şi peste hotare, datorită frumuseţii costumelor populare.

Atât costumele pentru fete, cât și cele pentru feciori, sunt remarcate ca fiind adevărate bijuterii, pe care le poartă chiar și în ziua de astăzi localnicii la biserică și în zilele mari de sărbătoare, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Un element care detaşează această zonă de toate celelalte, prin specificul său şi întregeşte imaginea acestui port, este clopul cu păun. Este un simbol al acestor meleaguri străbune şi un semn de intrare în judeţul Bistriţa- Năsăud.

Această podoabă vestimentară îşi are originea în comuna Salva şi, cu timpul, datorită frumuseții sale, clopul cu păun a început să fie purtat și de feciorii din Runcu Salvei, Mocod, Coşbuc, Telciu, Rebra, Parva, Feldru, Sângeorz-Băi.

1

Clopul este confecţionat dintr-o stofă de culoare neagră pe care este aşezată o roată, un evantai din pene de păun, legate între ele cu ceară şi puse pe mai multe straturi.

Fiecare clop poate avea, trei, cinci sau şapte rânduri de pene, iar numărul lor exprimă bunăstarea familiei din care provine feciorul respectiv.

Pentru un clop cu mai puţine rânduri sunt necesare 100 de pene, iar într-unul cu şapte rânduri întră câte 600-700, ceea ce înseamnă că trebuie adunate penele de la 7 păuni, iar pentru a finaliza lucrarea e nevoie de două zile de muncă.

Penele sunt obţinute de la păunii crescuţi în gospădăria proprie a meşteşugarului sau a altor locuitori din sat.

Purtatul clopului de-a lungul timpului a fost o adevărată competiţie în lumea satului năsăudean.Chiar şi feciorul mai puţin înstărit se străduia să îşi cumpere unul . Se poartă înainte de căsătorie, după care, clopul este păstrat pentru ceilalți membrii de familie mai tineri.

La Sângeorz Băi, fetele poartă pe cap "păuniţele", care constau dintr-o bentiţă cusută cu multe mărgele şi cu două pene de păun aşezate lateral în dreptul urechilor.

Clopul cu păun este admirat în cadrul expoziţiilor organizate în multe ţări din lume, unde costumul popular năsăudean a câştigat numeroase premii.

Oriunde veţi vedea un clop cu păun, să știți că acesta este din judeţul Bistriţa–Năsăud.

Foto: Viorel Grosu

 

Articole înrudite