-

Imaginația creatorului popular: Sporul casei

Nici nu puteți bănui cât de bogată poate fi imaginația creatorului popular! În ce mă privește, cred că nu o dată ținta ei rămâne infinitul.

Undeva în București, o femeie venită din Cățelul de Ilfov a încercat și a reușit pe deplin să demonstreze că orice obiect poate deveni, ajutat de spiritul nostru creator, veritabil subiect/obiect de artă. Vă puteți imagina, de pildă, cum arată întoarsă cu căușul în sus și dăruită cu chip de om, banala lingură de lemn atât de comună traiului nostru de fiecare zi.

Mariana Albu creatoarea a însuflețit cu darul și harul ei noian de obiecte de uz casnic. Linguri cel mai adesea. Și nici nu gândiți ce efect are transformarea impusă de tanti Mariana asupra bișnuitelor instrumente necesare traiului nostru de zi cu zi. Și de-ar fi numai atât ...

Purtată de viață pe paralelele și meridianele lumii, creatoarea populară de care vă vorbesc și-a însușit din creația africană ceea ce în românește s-ar traduce prin sporul casei.

Banalele sticle au căpătat prin imaginația artistei noastre valoare artistică. Sunt aceste sticle umplute cum numai ea știe s-o facă cu boabe de grâu, ori stropi de nisip încât privite din afară acestea oferă imagini, de la peisaje la flori ori animale ce încântă ochiul și tulbură sufletul.

Risipa de frumos pe care tanti Mariana o trimite privitorilor sporește cumva puterea de expresie a tot ceea ce ne înconjoară.

La Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București o puteți întâlni adesea pe creatoare în calitate de dascăl pentru sute de învățăcei de o șchioapă care încearcă să-i deprindă tainele creației.

De altfel, în cartierul bucureștean unde locuiește, oamenii o cunosc și o prețuiesc pe originala artistă populară, așa cum românii prețuiesc originalitatea și frumusețea.

Frecventele expoziții, oganizate cel mai adesea în muzeele satului de pe cuprinsul României, au făcut-o nu doar cunoscută și prețuită dar și dorită ca meșter pentru tinerii care aspiră la onoarea titlului de creator popular.

Autor: Mariana Stănescu Verman

Foto: pixabay

banner 600 i 2