-

Cum se vopsesc tradiţional ouăle de Paște în Bistrița. Trucuri și reţete

De când se știu, sătenii bistrițeni vopsesc ouăle de Paști în mod natural, 100%. Iată câteva reţete știute de zeci de ani de lelea Cătălina Pop din satul Feldru, cu ajutorul cărora puteţi colora ouăle de Paşti natural.

Face asta folosind doar fructe, legume sau condimente.

Despre reţetele clasice, cu foi de ceapă roşie sau ceapă albă a auzit multă lume . Simplu , se pun la fiert ouăle într- o fiertură de foi de ceapă roșie sau galbenă , cam 10 minute se dau în clocot și e recomandabil să nu foloseşti ouă mai proaspete de trei zile, deoarece se vor decoji mai greu.

Nu uita că adăugarea oţetului accelerează vopsirea şi fixează culoarea, iar sarea adăugată în fiertură nu trebuie să lipsească .Așadar , o lingură de oțet și una de sare . Simplu.

Iată cum mai puteți obține diverse culori : pentru a da ouălor culoarea roşie, poţi folosi suc de sfeclă. S-ar putea să iasă mai mult roz decât roşu, în funcţie de cât timp ţii ouăle în “vopsea”. Pentru un roșu intens , poţi fierbe ouăle în suc de sfeclă și e poţi lăsa peste noapte în frigider sau într un beci răcoros.

Pentru un roşu-ruginiu, poţi folosi 2-3 linguri de boia de ardei adăugată în apa în care fierbi ouăle, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Verdele se poate obține dintr-o fiertură de spanac însă e necesară o cantitate de circa un kilogram de spanac pentru a reuși un verde al ouălor.

Galbenul se poate obține din cojile de ceapă galbenă, însă, se poate ajunge și la o nuanța ușor portocalie.

Varza roşie îţi va colora ouăle în albastru, dar e posibil ca nuanţa să dea spre verde, în funcţie de culoarea iniţială a oului.

Culoarea maro deși poate să pară ușor nepotrivită, se poate obține lăsând peste noapte ouăle în ceai negru sau cafea În funcţie de timpul în care sunt lăsate în vopsea, ouăle pot ieşi bej în loc de maro.

Un lucru e esențial, după ce sunt vopsite ouăle și sunt zvântate, musai să fie unse cu o bucățică de slănină pentru a le da strălucire.

Foto: pixabay

Articole înrudite