Ascultă Radio Antena Satelor Live

IA, mândrIA ardelenilor!

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în majoritatea județelor din țară, sâmbătă, prin diverse acțiuni menite să celebreze portul popular românesc și tradițiile de Sânziene. TRansilvania se află și de această dată în top. Organizatorii Festivalului "RomânIA Autentică", aflat la cea de-a doua ediție, speră ca în acest an să adune peste 10.000 de purtători de ie românească în cadrul evenimentului desfășurat la Hobița și Iași, pentru a o introduce în patrimoniul UNESCO.

24 Iunie 2017, 03:42

* SIBIU

Sărbătorirea iei începe de vineri, la Sibiu, cu expoziția "Ia Aidoma", care se vineri, în Sala Târg — Pavilionul Muzeal Multicultural din Muzeul în aer liber din Pădurea Dumbrava, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

Această expoziție prezintă 40 de cămăși românești, aflate peste granițe, în marile muzee ale lumii, precum Metropolitan Museum din New York (SUA), care au fost aduse 'acasă' și în timpul prezent prin replici numite 'aidoma'. Aceste ii pot fi văzute până la finalul lunii iulie, la Sibiu.

"Este singurul fel în care aceste cămăși pot fi admirate de publicul interesat, dat fiind că originalele nu sunt expuse în expozițiile permanente, ci sunt păstrate în depozitele acestor muzee. Cele 33 de autoare care le-au readus la viață sunt membre ale comunității Semne Cusute în Acțiune, grup constituit pe Facebook în martie 2014, la inițiativa arh. Ioana Corduneanu, și care numără acum peste 15.500 de membri: prima și cea mai mare șezătoare virtuală", se arată în comunicatul de presă al muzeului sibian.

Potrivit sursei citate, "în prima fază, cămășile au fost identificate în colecțiile: Metropolitan Museum, New York; Muzeul de Textile, Canada; Muzeul Etnografic Geneva; Muzeul de Textile Lyon; Muzeul Horniman, UK; Muzeul de Etnografie, Sankt Petersburg — dar și în colecții private".

Vizitatorii îmbrăcați în ii sau cămăși tradiționale pot intra gratis, de vineri până duminică, în Muzeul ASTRA, unde este sărbătorită Ziua Universală a Iei.

Ziua Iei va reuni, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, 20 de ateliere meșteșugărești, ateliere educaționale, un târg de ii și obiecte tradiționale, plimbări în ie cu cele mai cochete biciclete, prezentări de ii, momente folclorice și un concert pe scena de pe lac, susținut de Mike Godoroja & Blue Spirit.

* HARGHITA

În municipiul Toplița are loc sâmbătă vernisajul unei expoziții de ii românești din nordul județului Harghita.

La Casa de Cultură din localitate, cu începere de la ora 16,00, la ''Șezătoarea iilor'' va fi vernisată expoziția ''Ii de ieri și de astăzi", unde vor fi expuse ii aparținând colecționarilor din localitățile din nordul județului Harghita, locuite preponderent de români. De asemenea, la Șezătoarea Iilor vor participa și reprezentanți ai Parohiei Ortodoxă Călimănel și va fi susținut și un recital de către Corul "Arhanghelii".

Organizatorii evenimentului sunt Primăria Toplița, prin Casa de Cultură Toplița, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Călimani — Giurgeu.
* COVASNA

Ziua universală a iei va fi celebrată, sâmbătă, în Valea Zânelor din stațiunea Covasna, unde va avea loc o sărbătoare a tradițiilor, culturii și creativității românești, organizată de Asociația de tineret GRIT.

Programul evenimentului, care va începe la ora 16,00 cuprinde, printre altele, o expoziție de fotografii de epocă ilustrând oameni ai locului îmbrăcați în costume populare, prezentări de ii, expuneri legate de confecționarea iilor și semnificația motivelor cusute pe acestea, spectacole de muzică și dansuri populare românești susținute de formații și artiști locali, precum și un târg de produse alimentare tradiționale.

''Ia constituie matricea noastră culturală, un simbol al identității și creativității spațiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. (...) Tradiția populară spune că dacă Sânzienele, zânele bune, sunt sărbătorite cum se cuvine, culturile vor rodi, fetele își vor vedea alesul și se vor mărita, femeile vor naște prunci sănătoși, bolnavii se vor tămădui și se vor înmulți păsările și animalele. În schimb, dacă oamenii nu sărbătoresc Sânzienele cum se cuvine, ele se supără și devin zâne rele", a declarat coordonatoarea evenimentului, Florentina Teacă.

Evenimentul, realizat cu sprijinul SC Turism Covasna SA, al Casei Orășenești de Cultură Covasna și al Primăriei Covasna, este organizat pentru a cincea oară în județul Covasna ca urmare a inițiativei lansate în anul 2013 de către comunitatea online "La Blouse Roumaine".

* SATU-MARE

Doamnele care poartă ie și ajung vineri la Biblioteca Județeană Satu Mare primesc câte o diplomă și sânziene, din partea reprezentanților instituției.

"Marcăm Ziua Internațională a Iei printr-o metodă inedită. Printr-o acțiune consacrată a Bibliotecii, printr-un schimb de carte ne mândrim cu portul nostru național, de aceea am vrut să derulăm această acțiune și să îndemnăm lumea spre lectură. Am pregătit o serie de surprize, pe lângă cărțile pe care le dăm la schimb, avem și o diplomă pentru cei care poartă ia și cadre speciale să facem poze cât mai interesante cu portul nostru tradițional", a declarat directorul Bibliotecii Județene Satu Mare, Lacrimă Istrăuan.

Potrivit organizatorilor, scopul acțiunii este intermedierea întâlnirii dintre carte, lectură, tradiție și membrii comunității locale.

* BIHOR

Șapte fete talentate în ale muzicii vor împărți vineri seară, pe strada pietonală din Oradea, materiale tipărite cu privire la obiceiuri și superstiții legate de sărbătoarea Sânzienelor.

În cinstea Zilei Internaționale a Iei, zi care este strâns legată de cea a Sânzienelor, fetele care vor promova această sărbătoare vor purta costume populare de culoare albă și coronițe din flori de sânziene.

Totodată, cele șapte "sânziene" — Violeta Gherman, Ioana Urs, Roxana Berinde, Alexandrina Chelu, Andreea Chișe, Andrada Oros și Bianca Popa — vor răspunde la întrebările legate de această sărbătoare, tuturor celor care sunt interesați să afle mai multe detalii.

Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.

* BRAȘOV

Uniunea Junilor din Scheii Brașovului și Brașovul Vechi, Centrul de Informare Turistică Brașov și Asociația Artessenția organizează, sâmbătă, în intervalul orar 10,00-17,00, pe spațiul verde de la Casa Junilor, o serie de manifestări de Ziua Universală a Iei.

Prezentarea de simboluri tradiționale din Țara Bârsei/ Descifrarea Iei, prezentarea costumului de sărbătoare bărbătesc și femeiesc din Scheii Brașovului, Tradiții și Dansul de Sânziene, demonstrație de împodobire a femeii măritate din Scheii Brașovului, ateliere, expoziții cu vânzare artizani locali sunt câteva dintre manifestările pregătite.

"Prin această sărbătoare, Brașovul se alătură comunității românești care de Sânziene celebrează la unison Ia românească. La nivel național, Ziua Universală a Iei are ca temă în acest an Natura și Diversitatea, iar cauzele evenimentului sunt susținerea artizanilor locali, a comunităților și grupurilor care recuperează tradiția și tehnica realizării Iei, și transmiterea cunoașterii tradiționale către generațiile viitoare", precizează într-un comunicat de presă transmis AGERPRES de coordonatorul de evenimente la Casa Junilor, Lia Stănescu.
* TIMIȘ

Ziua Internațională a Iei Românești va fi marcată, sâmbătă, și la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, printr-o largă și variată paletă de manifestări ce au în centrul atenției meșteșugurile tradiționale autohtone

Amfitrionii Muzeului Satului Bănățean anunță expoziții de ii și ateliere de cusut, de îmbrăcat linguri de lemn și de gătit mâncăruri tradiționale.

Tot aici va avea loc prezentarea colecției de ii contemporane, realizate de designerul Luciana Matei.

Atelierele vor fi atractive, pentru toate gusturile și vârstele, de la atelierul de copt ''colași'' și de modelaj în aluat a colacilor, până la cele de modelaj lut ''cuiburi'', atelierul ''Păpușile Bunicilor'' sau cel de îmbrăcat linguri de lemn ori de cusut.

Participanții îmbrăcați în ie sau în costum popular au posibilitatea de a realiza fotografii la ''Oglinda WOW — Cabina Foto'', toate acțiunile fiind organizate de Asociația Culturală Art Protocol și Muzeul Satului Bănățean, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

* CLUJ

O expoziție în care sunt prezentate 350 de cămăși tradiționale femeiești din localitatea clujeană Mărgău a fost vernisată, vineri, cu ocazia Zilei Iei, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

"Alegerea datei vernisajului nu este întâmplătoare. Muzeul Etnografic al Transilvaniei s-a alăturat de la bun început inițiativei comunității online 'La Blouse Roumaine' de a sărbători Ziua Universală a Iei, oferind publicului vizitator în mod regulat, în jurul Sânzienelor, câte o expoziție care pune în valoare exemplare rare și valoroase din colecția de cămăși a instituției. În anul 2015 am prezentat o selecție amplă din colecția Brătianu — Cantacuzino, în anul 2016 am abordat, în paralel, problema respectării statutului piesei originale de port și cea a cultivării tradiției în costum prin replici și piese de inspirație tradițională", se arată într-o informare a muzeului clujean.

Expoziția este intitulată "Decor, eleganță, stil — cămașa femeiască tradițională de Mărgău" și reunește 350 de piese vestimentare dintr-o singură localitate.

Potrivit reprezentanților muzeului, "expoziția constituie și un omagiu adus fetelor și femeilor de odinioară, care, creând aceste piese de mare diversitate decorativă și înaltă valoare artistică, au generat un fond inestimabil de modele pentru creatoarele contemporane dornice să se conecteze la fluxul creator al artei tradiționale".

* MARAMUREȘ

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din municipiul Baia Mare, organizează în zilele de sâmbătă și duminică, evenimentul dedicat Zilei Universale a Iei, potrivit, purtătorului de cuvânt al CJ Maramureș, Amalia Babici Man.

Conform organizatorilor, muzeul va găzdui, sâmbătă, în intervalul 10,00-18,00, concurs de cusut ii, târg și accesorii tradiționale, un atelier de cusut ii cu meșterul popular Ilie Irinel, iar la ora 12,00, pe scena special amenajată în centrul muzeului, va avea loc un spectacol de muzică transilvană susținut de ansambluri din județ.

A două zi, muzeul se redeschide publicului de la ora 10,00 cu un târg de accesorii tradiționale și un târg de ii, o prezentarea colecției de bijuterie de inspirație tradițională "Dor de Mama" semnata Ileana Horoba-Danci, un atelier de cusut ii susținut de meșterul popular Ilie Irinel, ateliere de pictura pe sticlă și ceramica, olărit, cusut și împletit.

Evenimente dedicate sărbătorii universale a iei vor mai avea loc duminică în localitățile Șomcuta Mare, Borșa, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Seini și Dragomirești.

De asemenea, orașul Borșa va organiza, sâmbătă și duminică, Festivalul de Sânzâiene.

* SĂLAJ

O expoziție de fotografie și cămăși, o pledoarie pentru ie, muzică și proiecția filmului "Pădureanca", având ca invitat special pe actrița Manuela Hărăbor, vor marca sâmbătă, la Zalău, Ziua Universala a Iei, în cadrul unui nou eveniment din proiectul itinerant "Șezători în Sara Silvaniei"

"Fundația Agapis îmbracă de sărbătoare a patra ediție a proiectului itinerant 'Șezători în Sara Silvaniei' și propune un eveniment urban special, în cadrul căruia vom celebra cu toții ia, chimesa, spacelul tradițional și contemporan, într-un mod inedit. O șezătoare atipică, cu o expoziție de fotografie și cămăți, o pledoarie pentru ie, muzică și proiecția unuia dintre cele mai iubite filme românești: Pădureanca. Invitat special va fi chiar protagonista celebrei producții, cunoscuta actriță Manuela Hărăbor", se arată într-o postare pe Facebook a organizatorilor.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 21,00, în Amfiteatrul din Parcul Central Municipal Zalău, intrarea fiind gratuită, pe baza de invitații.

* MUREȘ

Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș a anunțat, vineri, că sărbătorește Ziua Iei într-un mod mai aparte, invitând mureșenii să învețe de la meșteșugari cu se confecționează o cămașă populară.

Acțiunea este organizată în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș prin secția Școala Populară de Arte, pentru a marca Ziua de Sânziene care va fi celebrată sâmbătă.

"Cămașa mureșeană, indiferent din ce zonă etnografică provine, din Câmpia Transilvană, zona Târnavelor, Valea Mureșului, Valea Gurghiului, prin frumusețea și valoarea sa artistică prezintă aceleași caracteristici cu piese similare din alte zone ale țării. (...) Vă așteptăm în Piața Trandafirilor 11, să vedeți cum se confecționează o cămașă tradițională sau artizanală, de către meșterii populari, meșterii artizani care confecționează sau învață tainele acestei îndeletniciri. Deci, dacă ai o ie cusută de tine sau vrei să-și coși una te invităm la Muzeul de Etnografie. Confecționează o cămașă tradițională sau artizanală îndrumat de către meșterii populari, meșterii artizani care vă învață tainele acestei îndeletniciri", se arată în anunțul evenimentului.

Vizitatorii care vor veni la muzeu îmbrăcați în cămașă populară au acces gratuit la expozițiile tematice "Târgurile mureșene și lumea rurală" și "ANNA. Destin de femeie în secolul XX".

AGERPRES

Gustul de acasă: Bucatele care ne amintesc de copilărie și tradițiile satului românesc
Traditii, datini, obiceiuri 24 Octombrie 2024, 13:06

Gustul de acasă: Bucatele care ne amintesc de copilărie și tradițiile satului românesc

Mirosul mămăligii aburinde, sarmalele fierte molcom în oale de lut și cozonacii proaspeți, scoși din cuptor, sunt mai mult...

Gustul de acasă: Bucatele care ne amintesc de copilărie și tradițiile satului românesc
Poveștiri între magie și realitate: Mituri și legende din satele României
Traditii, datini, obiceiuri 22 Octombrie 2024, 14:02

Poveștiri între magie și realitate: Mituri și legende din satele României

Te-ai întrebat vreodată ce mistere se ascund în umbra pădurilor sau ce eroi au umblat pe ulițele satului tău?

Poveștiri între magie și realitate: Mituri și legende din satele României
Poveștile nespuse ale meșteșugurilor din satul românesc
Traditii, datini, obiceiuri 17 Octombrie 2024, 15:19

Poveștile nespuse ale meșteșugurilor din satul românesc

Cine a spus că poveștile sunt doar într-o carte? În satele românești, fiecare ulcior din lut, fiecare ie brodată sau poartă...

Poveștile nespuse ale meșteșugurilor din satul românesc
Şezătoare la Bucureşti, în Piaţa Universităţii, a românilor din Covasna, Harghita şi Mureş
Traditii, datini, obiceiuri 11 Octombrie 2024, 15:09

Şezătoare la Bucureşti, în Piaţa Universităţii, a românilor din Covasna, Harghita şi Mureş

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Asociaţia 'Calea Neamului' au anunţat, vineri, că în data de 19...

Şezătoare la Bucureşti, în Piaţa Universităţii, a românilor din Covasna, Harghita şi Mureş
Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate
Traditii, datini, obiceiuri 02 Septembrie 2024, 16:31

Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate

O expoziţie dedicată deschiderii în urmă cu 40 de ani a Muzeului Satului din municipiul Baia Mare va fi deschisă publicului...

Muzeul Satului din Baia Mare marchează 40 de ani de activitate
Tabăra Medievală de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Traditii, datini, obiceiuri 31 August 2024, 17:23

Tabăra Medievală de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită să participați la o tabără medievală specială, în perioada 2-6...

Tabăra Medievală de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Miercuri după-amiază a început Festivalul ProEtnica de la Sighişoara
Traditii, datini, obiceiuri 29 August 2024, 18:03

Miercuri după-amiază a început Festivalul ProEtnica de la Sighişoara

Până duminică inclusiv publicul va putea admira evoluţii artistice individuale, de grup şi interactive pe scena din Piaţa...

Miercuri după-amiază a început Festivalul ProEtnica de la Sighişoara
Începe tradiţionala sărbătoare de la Fundata - Braşov
Traditii, datini, obiceiuri 29 August 2024, 18:01

Începe tradiţionala sărbătoare de la Fundata - Braşov

La acest sfârşit de săptămână, sâmbătă şi duminică, iubitorii de meşteşuguri, tradiţii culinare şi folclorice sunt invitaţi...

Începe tradiţionala sărbătoare de la Fundata - Braşov