-

Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt

In 20 iunie 1992, la hotararea Sfantului Sinod al Bisericii ortodoxe romane, Voievodul Stefan cel Mare a fost trecut in randul sfintilor.

Astfel, anual, pe 2 iulie, Biserica ortodoxa romana il praznuieste pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare, domnitor al Moldovei intre 1457 si 1504, cunoscut ca aparator al crestinatatii. Domnitorul Stefan cel Mare, pe care poporul il numeste, de sute de ani incoace, cel cinstit, cel bun si cel sfant, cantandu-i, in balade, Stefan Voda, domn cel mare, seaman pe lume nu are, decat numai mandrul soare, s-a nascut in familia Musatinilor, una dintre cele mai importante dinastii din Moldova. Stefan al III-lea este fiul lui Bogdan al II-lea (domn al Moldovei intre 1449 si 1451) si al Doamnei Oltea. Bunicul sau dupa tata este Alexandru cel Bun (domn al Moldovei intre 1400 si 1432).

S-a nascut in 1433, la Borzesti, si a fost educat de mic in spiritul credintei strabune, al respectului fata de traditii si obiceiurile neamului. A fost numit bun pentru faptele sale de milostenie, mare pentru iscusinta si dreptatea de care a dat dovada in carmuirea Moldovei, Sfant pentru luptele de aparare a intregii crestinatati, care i-au adus, din partea papei Sixt al IV-lea, apelativul Athleta Christi (atletul lui Hristos), dar si pentru impresionantul numar de ctitorii – 44 de biserici si manastiri, zidite spre slava lui Dumnezeu si pentru mantuirea credinciosilor.
Intalnirea sa cu pustnicul Daniil Sihastrul (praznuit pe 18 decembrie), duhovnicul sau de-o viata, s-a produs dupa ce Bogdan Voda, tatal lui Stefan, a fost ucis in octombrie 1451 la Reuseni, de catre fratele sau, Petru Aron. Daniil Sihastrul i-a dat invatatura aleasa si sfaturi duhovnicesti intelepte si i-a insuflat viitorului domnitor frica de Dumnezeu, care l-a calauzit pe Sfantul Stefan cel Mare toata viata. Tot cuviosul parinte se spune ca i-ar fi prezis lui Stefan ca nu peste multa vreme va urca pe tronul tatalui si al bunicului sau. Si, intr-adevar, in 1457, dupa o perioada de pribegie dincolo de hotarele Moldovei, Stefan s-a intors acasa cu oaste, ajutat de Vlad Tepes, si, in urma castigarii a doua batalii, ocupa tronul domnesc de la Suceava. Pe 12 aprilie 1457, Mitropolitul Moldovei, Teoctist, l-a miruit in fata poporului, la Direptate, pe Siret (pe Campia Dreptatii). Intrebati de Stefan daca voiesc sa le fie domn, toti cei de fata i-au strigat intr-un glas: Intru multi ani de la Dumnezeu sa domnesti, Maria Ta! Glasul poporului a fost ascultat de Dumnezeu, caci Stefan Voda a domnit aproape jumatate de veac - 47 de ani, timp in care a luptat pentru apararea hotarelor tarii, a credintei strabune si a intregii crestinatati. A purtat 36 de batalii, dintre care a castigat 34, cu toate ca oastea inamica a fost, de fiecare data, cu mult superioara numeric. Cea mai importanta victorie asupra turcilor ramane cea din batalia de la Podul Inalt (langa Vaslui), de pe 10 ianuarie 1475, din care domnitorul Moldovei a iesit biruitor desi dispunea de o armata de trei ori mai mica decat cea a adversarilor sai. In Cronica Tarii Moldovei sta scris ca, dupa batalie, voievodul Stefan cel Mare a postit patru zile numai cu paine si cu apa si in toata tara a dat de veste ca nimeni sa nu se laude cu aceasta izbanda, ci s-o atribuie numai lui Dumnezeu si numai Lui sa i se aduca lauda.
Citeste continuarea pe daciccool.ro

Sursa foto: crestinortodox.ro