-

Sfântul ocrotitor al Bucureștiului - scene din viață

În urmă cu șapte secole se năștea, la sud de Dunăre, cel care avea să devină, peste veacuri, ocrotitor Bucureștilor. Ce știm, azi, despre viața și faptele lui?

Sfântul Dimitrie cel Nou, prăznuit în 27 octombrie, s-a născut la începutul veacului al XIII-lea, într-o familie de țărani din satul Basarabov, la sud de Dunăre, sat aflat pe teritoriul Bulgariei de azi.

Încă de la o vârstă fragedă, sfântul a dorit să dobândească o viață virtuoasă, prin post și rugăciune. Intr-o zi, pe cand ducea animalele la pascut, a calcat pe un cuib acoperit de ierburi si a strivit puisorii care se aflau in el.

Profund mahnit, s-a hotarat ca, in semn de pocainta, sa nu-si mai incalte piciorul care strivise cuibul timp de trei ani, fie iarna, fie vara.

Mai tarziu, sfantul s-a atasat unei comunitati monastice, apoi s-a retras in padure, unde s-a adapostit intr-o pestera, aproape de raul Lom, aducand, zi si noapte, rugaciunile si lacrimile sale ca ofranda lui Dumnezeu.

Cunoscand dinainte ziua mortii sale, Sfantul Dimitrie s-a intins intre doua lespezi de piatra si si-a dat in pace sufletul lui Dumnezeu.

Cititi mai departe pe Daciccoool.ro

Articole înrudite