-

„Vecinul de lângă casă niciodată nu te lasă”

Iată un proverb care te face să zâmbești, de cum îl rostești, mai ales dacă ești de pe la țară! Cei care n-au trăit pe acolo nu s-ar amuza pentru că s-ar putea să-l perceapă mult peste ce ne oferă cuvintele!

 De fapt, proverbul are o încărcătură mai specială; da, vecinul de lângă casă nu te lasă la greu, dar mai ales la bine, trăiește toate stările tale, te ajută să-ți duci la bun sfârșit toate treburile gospodărești, dacă este un vecin bun, așa cum te vei dovedi și tu, însă, în situații asemănătoare, și cum se și așteaptă din partea ta. Dacă vine la nunta copilului tău, trebuie neapărat să te duci și tu la a lui, este un principiu dacă de la care abdici s-ar putea să nu mai ai trai cu vecinul de lângă casă, sau, dacă i-ai dat ceva când ți-a cerut, trebuie să-i dai mereu, că dacă nu-i vei putea da odată, se cheamă că nu i-ai dat niciodată! Chiar și ....”de pomană”, dacă îi dai, o faci pentru că și el ți-a dat, sau, ca să nu-ți auzi vorbe! Trebuie să fim de acord că primul care ar putea vedea fumul de la casa care ți-a luat foc, poate fi chiar vecinul, deci, vecinul de lângă casă este ca fratele tău!Dar, zâmbetul, nu de la astfel de..... vecinătăți provine; altele sunt sensurile ascunse și ele alimentează ideile unora care cred că vecinul se uită mai cu milă la soția sau soțul vecinilor de pe lângă casa! Sunt convinsă că cei mai mulți dintre cei care rostesc proverbul asta au în cap, și nu poți să-i condamni, gura satului, cică, adevăr grăiește de nici pământul n-o astupă. Proverbele, cele generate de altele, se leagă bine și amendează, observați, un mod de viață bazat pe traiul aproape comun într-o comunitate mică în care totul este la vedere, și dacă nu este, întrebi un vecin, al altora, evident, căci vecinul de lângă casă știe tot, chiar și gândurile ascunse, se vede că nu prea bine, ale propriilor vecini! Argumentul? Vecinul de lângă casă este mai aproape decât neamul, tău și, deci, niciodată nu te lasă! Înțeleagă, ce-o vrea, fiecare!

 

Text scris de

Vasilica Ghiță Ene

Articole înrudite

 • „Cu o floare nu se face primăvară”

  Sigur că da, doar cu un ghiocel viteaz nu putem spune că a venit primăvara! Nu întâmplător am zis așa, pentru că s-au mai văzut cazuri, și nu puține, când imediat după ce a apărut ghiocelul în brazdă acesta a fost surprins de o zăpadă venită pe neșteptate dinspre iarna ce nu se lasă dusă cu una, cu două!

 • „Cel care se simte fără păcat, să arunce primul cu piatra”

  În fiecare zi avem tendința de a arunca... în toți și în toate, cu vorbe, cu judecăți, cu sfaturi, cu reguli, adresate celor pe care îi considerăm... nu prea înzestrați cu calitățile noastre, n-ați observat?! Suntem deținătorii adevărului în orice domeniu, noi știm cel mai bine cum și în ce fel ar trebui trăită viața celorlalți, după modul, evident, absolut perfect al nostru, de a ne duce viața de fiecare zi ca pe o uniformă!

 • „Sănătate să fie, că belele curg”

  Aș fi vrut să vă vorbesc despre fericire, dacă aș fi ținut minte să existe vreun proverb care să ateste, cu siguranță, existența fericirii în plan real! Ori, nu, nu este cazul, spunem că suntem fericiți și mergem ce mergem, în viață, și iar dăm de o belea....., că acestea curg, așa cum și noi le căutăm..., mai zice zice o vorbă din popor, cu lumânarea!

 • „Bine faci, bine găsești”

  Ce ți-este și cu vorbele astea înțelepte, uneori o iau înaintea celui ce ar trebui să le scoată, parcă ar fi o regulă de urmat și nu o realitate, ca legile nerespectate, se fac pentru că trebuie, cine ține cont de ele bine, cine nu...?!

 • „Agonisești la tinerețe ca să ai la bătrânețe”

  Cam așa este, că dacă toată viața ai așteptat să primești, ba de la unul, ba de la altul, sigur nu vei avea sorți de izbândă să trăiești tot așa până la bătrânețe. Dai, dacă dai, dar până când, spune cel care dă?!